Усавршено домаће оружје за специјалце

У бази Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) представљене су усавршене и модификоване пушке и пиштољи из производног програма наменске индустрије Србије – "Застава оружја" из Крагујевца, у присуству потпредседника Владе и министра полиције Небојше Стефановића и министра одбране Александра Вулина.

Припадници САЈ-а, београдског Одреда Жандармерије, Полицијске бригаде и Интервентних јединица полиције обавили су гађање из пиштоља ЕЗ-9 и ЕЗ-9 компакт, калибра 9 милиметара, затим аутоматских пушака М05-Е1 и М05-Е3, калибра 7,62 милиметра, опремљених механичким и оптичким нишанима и подесивим кундаком, аутомата М05-Ц1, калибра 7,62 милиметра, са преклопним кундаком и рефлексним нишаном.

Реч је о усавршеним моделима стрељачког наоружања у чијој изради су учествовали домаћи произвођачи наменске индустрије "Застава оружје" из Крагујевца, "Телеоптик" из Земуна и "Прва петолетка" из Трстеника.

"Имали смо данас прилику да видимо шта је то што домаћа војна наменска индустрија може да понуди полицији. Хоћемо да заменимо један део старог наоружања које припадници полиције носе већ годинама и да и на тај начин допринесемо да наши полицајци буду боље заштићени и ефикаснији у извршавању редовних задатака", истакао је Стефановић.

Он је рекао да ће припадници полиције у наредним данима тестирати ново наоружање, односно аутомат, аутоматске пушке и пиштоље, које је развила војна наменска индустрија.

Стефановић је захвалио Вулину и људима из војне индустрије на њиховој спремности да увек изађу у сусрет како би се полиција наоружала једнако добро као и војска.

"Очекујем да ћемо у наредном периоду моћи да рачунамо на још ближу и квалитетнију сарадњу у набавци заштитне опреме за наше припаднике. Желим да полиција користи све што може од домаћих производа, као што већ од оклопних возила користимо 'лазара' и 'милоша', али и модернизовани БОВ, које смо радили у сарадњи са СДПР-ом. Циљ нам је да се користи наоружање, које је производ домаће памети и домаће индустрије, како би на тај начин полицајци добили све што им је потребно, али и како би се уштедели за нашу земљу", рекао је Стефановић.

Вулин је навео да се безбедносне структуре у овој земљи не деле на војску и полицију, јер сви раде потпуно исти посао, због чега морају бити опремљени на истоветан начин и у складу са потребама њиховог конкретног посла.

"Одбрамбена индустрија Србије је још један од доказа зашто је политика војне неутралности добра и исправна, јер кад сте војно неутрални, када сами одлучујете о себи и својој индустрији, онда можете да производите овакве ствари, онда сте у стању да своју памет сачувате за себе и онда сте у стању да по најнижим могућим ценама наоружавате своју војску и своју полицију, а у складу са највишим могућим критеријумима и највишим могућим стандардима. Тако ћемо наставити да се понашамо", рекао је Вулин.

Министар одбране верује да су производи одбрамбене индустрије Србије довољно добри и за нашу војску и нашу полицију и да ћемо и на тај начин побољшати и свакодневни живот сваког нашег војника и сваког нашег полицајца.

"Када добије нову опрему лакше и боље ради свој посао, а свако од нас је сигурнији и безбеднији. Сваки динар који улажете у војску и полицију уложили сте у стандард и живот сваког становника", закључио је Вулин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се