Казне за све који 20 година нису пријавили да користе државне ресурсе

Рок за упис јавне својине продужен је за три године, до 2020. године. То је утврђено изменама Закона о јавној својини које је Скупштина Србије усвојила пре два дана. Првобитно, рок за пријаву имовине био је крај ове године али је продужен, не први пут. Формални предлагач измена Закона је министарство финансија, а стварни Републичка Дирекција за државну имовину.

Нови, шести продужетак рока за попис јавне својине доноси новину – казне за све који 20 година нису пријавили да користе државне ресурсе под условом да то не ураде ни у наредне три године.

"Ја мислим и убеђен сам да казнене одредбе и примена њих ће довести до убрзања процеса", каже Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину.

Према подацима Дирекције за имовину 1.831 корисник се пријавио у Регистар непокретности у јавној својини. Исти извор наводи да је у регистру јединствене евиденције непокретности у јавној својини евидентирано око 133 хиљаде јединица непокретности.

Миле Антић из Мреже за реституцију указујр да носиоци власти на свим нивоима нису учинили нешто што је елементарна ствар, а то је попис имовине. "Не улазећи у мотиве посматрајући крајње прагматично са изменама закона о јавној својини, носиоци власти не губе никакву привилегију, већ напротив добијају додатни рок", додаје Антић.

Да Србија поседује много више имовине, понављају у Мрежи за реституцију – 25 милиона јединица непокретности, према попису Републичког геодетског завода. 

"Не треба заборавити да су истог дана усвојени и Закон о реституцији и закон о јавној својини,  6. октобра 2011. године. Та два процеса су повезана и попис је елементарна ствар која указује да сасвим има довољно имовине да се спроведе супституција", сматра Антић.

Са друге стране, Јован Воркапић наводи да ће се евиденција својине попуњавати тек онда када одговорни у јединицама локалне самоуправе пријаве оно што је њихово и што користе. "Тек онда ћемо имати ситуацију да ћемо моћи да помогнемо и лицима која траже супституцију", додаје Воркапић.

Према подацима Катастра из 2006. године пописано је око два и по милиона хектара шумског земљишта, од чега нешто више од половине припада држави. На то треба додати и државне њиве, пословни простор, грађевинско земљиште.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво