Споразум о сарадњи Србије и Кубе у области здравства

Србија и Куба потписале су Споразум о сарадњи у области лекова и медицинских средстава.

У име Владе Србије Споразум је у Хавани потписао министар здравља Златибор Лончар, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Споразумом двеју земаља превиђено је успостављање свеобухватних здравствених програма за лечење хроничних дегенеративних болести попут рака и дијабетеса, који ће обухватити трансфер поступака повезаних са третманом ових болести.

Лончар је истакао том приликом да Споразумом треба да се уреди област снадбевања биофармацеустким производима, медицинским средствима и реагенсима за добробит пацијената у Републици Србији, као и да се допринесе напретку у области биотехнологије у Републици Србији.

"Споразум који смо данас потписали са нашим кубанским колегама још једна је у низу потврда пријатељских односа и изузетне билатералне сарадње. Споразум омогућава успостављање сарадње и отпочињања пројеката који ће омогућити размену лекова и медицинских средстава преко свеобухватних технолошких пакета, као и интензивну будућу сарадњу и нове заједничке пројекте двеју земаља у овој области", рекао је Лончар.

Споразум са кубанске стране спроводи Група биотехнолошке и фармацеутске индустрије, скраћено "БиоКубаФарма" и компаније које је чине и Центар за државну контролу лекова, медицинске опреме и средстава, скраћено "СЕДМЕД". Са српске стране за то су задужени Министарство здравља Србије и Агенција за лекове и медицинска средства Србије.

Споразум је потписан на период од пет година, са могућношћу продужетка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво