Правосудна академија за савремено образовање судија

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да је Правосудна академија Србије грађена на темељима европских правних начела како би постала неизоставна етапа укључивања судија и тужилаца у правосуђе, а почетком њеног рада 2010. године успостављен је правни и институционални оквир савременог образовања судија, тужилаца и осталих лица запослених у правосуђу.

"Током протекле две године, уз подршку УСАИД, почеле су са радом две регионалне канцеларије одељења Правосудне академије у Новом Саду и Крагујевцу, које су до сада организовале више од 200 обука за носиоце правосудних функција", рекла је Кубуровићева на конференцији поводом завршетка УСАИД пројекта "Јачање капацитета Правосудне академије".

Тај пројекат, према речима министарке, допринео је изградњи стратешког плана за даљи институционални развој, као и за утврђивање критеријума за радно ангажовање тренера и ментора, како би се са сигурношћу обезбедио висок квалитет инструктора.

Кубуровићева подсећа да број судија, заменика јавних тужилаца, судијских и тужилачких сарадника који су стручна знања усавршавали на Академији кроз сталну или специјалистичку обуку, само у једној години износи близу 10.000.

Поменула је добру сарадњу и партнерски однос са УСАИД-ом, који је, како је навела, у последњих десет година пружао велику подршку и Министарству правде и другим правосудним институцијама, а све с циљем јачања владавине права и то кроз развој ИТ система, пружање техничке помоћи и унапређење правосудне инфраструктуре.

Реформа правосуђа у Србији, истиче Кубуровићeва, заснована је на принципима јачања независности и непристрасности, одговорности, као и унапређења ефикасности и квалитета правде, али да су брзина и квалитет активности, које ти принципи дефинишу, нераскидиво повезани са успостављањем јасног система унапређења стручности у оквиру правосуђа.

Министарка је напоменула да од јачање стручности носилаца правосудних функција, али и запослених у правосуђу, зависи крајњи ефекат који сви желимо да постигнемо, а то је поверење грађана у правосудни систем и једнак приступ правди.

Водећи се европским стандардима, али и реалним потребама за константном стручном едукацијом судија и тужилаца, подсетила је министарка, Србија је основала Правосудну академију, као институцију која ће бити центар за унапређење знања и стручну обуку у правосуђу.

Кубуровићева сматра да је, као и све ново, Правосудна академија морала да се суочи са почетним потешкоћема у раду, али и сумњом да ли су јој дате превелике надлежности, нарочито када је реч о почетној обуци и приреми кандидата за први избор на правосудну функцију.

Те су сумње до данас сасвим нестале, додала је министарка, наводећи да Министарство правде континуирано прати рад Академије и подржава јачање њених капацитета, док Високи савет судства и Државно веће тужилаца, како каже, заједно са Академијом сачињавају програм обуке.

Академија има довољно капацитета да спроведе и организује потребне едукације, за све сараднике који испуњавају услове за избор, тврди Кубуровићева и наводи да је приликом припреме за почетак спровођења новог Закона о спречавању насиља у породици, Академија за врло кратко време успела да организује и спроведе обуку за око 1.800 људи, која је трајала нешто мање од четири месеца и у њу нису биле укључене само судије и тужиоци, већ и полицијски службеници.

"А резултатима имплементације овог закона за првих шест месеци свакако можемо бити задовољни. Поред овога, Академија је током 2016. године успешно организовала и свеобухватну обуку за примену новог Закона о извршењу и обезбеђењу", указала је Кубуровићева и додала да је најновији задатак спровођење испита за пријем нових 160 приправника у судовима и јавним тужилаштвима.

Скот: Правосудна академија – помоћ у остварењу пуне владавине права

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да је Правосудна академија основана како би помогла напорима Србије да оствари пуну владавину права, да тај напор САД снажно подржавају, али и да реформа правосуђа није само захтев ЕУ, већ темељ, који траже грађани ове земље, те важан елемент у стварању пословног окружења.

"У срцу тих реформи су независне, одговорне и професионалне судије и судско особље. Тим професионалнцима треба висококвалитетна обука и Правосудна академија основана је да би помогла тим напорима", рекао је Скот додајући да је пројекат америчке владе преко УСАИД настојао да реши два питања – да унапреди квалитет и учинак обука, изради нови стратешки план, као и правилник за одабир и евалуацију предавача, као и да повећа доступност правосудне обуке у кратком времену.

Амбасадор је подсетио да је УСАИД подржао израду нове веб странице и базе података, као и да ће неки курсеви бити доступни онлајн.

Указао је и да САД подржавају правосуђе у Србији више од десет година, да се та подршка наставља кроз нови пројекат вредан десет милиона долара, а који је недавно почео, и да ће тим пријектом подржати и Правосудну академију у обуци судија, судског особља и јавних извршитеља, као и особља специјализованим за борбу против корупције.

Нагласио је да ти напори нису значајни само за правосуђе, него и за јавност, те да су предвидљивост, ефикасност и правичност правосуђа кључни, без обзира да ли сте жртва насиља у породици или српско предузеће или узбуњивач који размишља да ли да иступи.

"Предвидивост правосудног система је кључно, образовање је кључно да би судије и тужиоци имали једнако разумевање права. Поверење грађана у правосуђе од виталне је важности, а судијама је порука – нико не жели да угрози вашу независнст, али свако треба да очекује независност у правосуђу", поручио је Скот.

Председник Високог савета судства Драгомир Милојевић рекао је да је УСАИД остао доследан у пружању безусловне помоћи Академији, као и да носиоци правосудних функција морају да буду стручно оспособљени и одговоре све већим изазовима, те да се значај обуке мора схватити.

Пројекат је, како каже Милојевић, помогао Правосудној академији да развије стратешки план за даљи институционални развој до 2020. године.

"Јасно је да има још доста да се уради, како би Академија била препозната у јавности као кључна институција која подиже професионалност и квалитет правосуђа у Србији, али можемо да рачунамо на подршку УСАИД-а", поручио је Милојевић.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић рекао је да је пројекат подршке трајао две године, као и да су остварени резултати какви су очекивани, али и много више, зато што је пројекат повезан и са програмом подршке ЕУ.

"Правосудна академија је на тај начин хармонизовала два пројекта и од корисника пројекта прешла је у фазу партнера и стратешког планирања", закључио је Вујић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво