Вулин: Топлички устанак – политика га је оспоравала, историја оправдала

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је Топлички устана један од најоспораванијих и најпотцењенијих устанака у српској историји.

"Имао сам ту част да као министар рада обележавање Топличког устанка уведем у званичан државни календар. То је први пут да је српска држава организовано почела да обележава Топлички устанак, који је потцењен зато што је наша историографија, чешће вођена политиком него историјом", истакао је Вулин на свечаној академији "Војводи Кости Војиновићу у част" на Православном богословском факултету у Београду, у оквиру манифестације "Недеља Топлице".

Како је истакао, од Топличког устанка правила се авантуристички поход недораслих људи изведен без сагласности Врховне команде, у невреме, без ваљаног разлога, добре припреме, наводи су саопштењу Министарства одбране.

"Наша историографија чешће вођена политиком него историјском истином о Топличком устанку.  И после Првог и после Другог светског рата, Топлички устанак и његови мученици били су жртве политике, а никако историје. А са њима и Коста Војиновић", рекао је министар Вулин.

Према речима министра Вулина, Топлички устанак је један од најоспораванијих и најпотцењенијих устанака у нашој историји.

Додао да се у намерном забораву покушало затрпати, покушало се заборавити шта се заправо десило.

"Нађите иједан српски устанак који није био потцењиван, за који се није говорило да је био непотребан, превремен, прескуп, погрешан. Увек се о сваком српском устанку, баш као и о сваком српском рату, говорило да је могао или морао бити избегнут. Као да српском народу постоји алтернатива животу у слободи. Српски народ је трпељив, одлучује се тешко. А кад се одлучи, одлучи се зато што другог избора нема, напоменуо је Вулин.

Министар је навео да је устанак избио јер бугарском окупатору није више било довољно да контролише простор, да односи залихе, одводи таоце, да повремено врши стрељања.

Према његовим речима, бугарске снаге желеле су да окупе све војно способне мушкарце, сву децу, и да их одведу на Солунски фронт, на Кајмакчалан, да стану испред својих очева, браће и стричева.

"Да ли би се Кајмакчалан пробио као што се пробијао да су Дринска дивизија другог позива и Гвоздени пук знали да су тамо негде, изнад њих, у рововима, престрављени, несигурни шта ће сутра бити са њима, да ли ће претећи сутрашњи дан, стајали њихови синови. Да ли би српска артиљерија тукла по Кајмакчалану у дводневној припреми да су бугарски окупатори испунили ровове српском децом из Прокупља. Не верујем. А да нису, Први светски рат би трајао још дуг", рекао је министар одбране.

Топлички устанак избија из потребе, појашњава министар Вулин, а не из главе Косте Војиновића, резервног официра, човека без великог војног знања и образовања али искрене жеље да се бори.

"Да није било Топличког устанка, имали бисте незабележену ствар у историји српског народа, српску децу и српске синове који стоје на пушкомет и препознају своје очеве. Избора једноставно није било", нагласио је Вулин.

Пема речима министра Вулина, први и једини устанак у окупираној Европи током Првог светског рата је Топлички устанак.

"Занимљиво је да устанак води баш један резервни официр. Бар да је поручник или капетан. То вам говори да није нико остао. Све што је имало какав такав чин, све што је било способно да ратује отишло је да ратује. Нико није остао", рекао је министар Вулин.

Како је навео, Топлички устанак избија зато што мора и води га човек (Коста Војиновић) кога је изабрала судбина.

Вулин је напоменуо да до слома устанка долази када су устаници већ начети унутрашњом неслогом и сукобима.

Коста Војиновић је умро храбро и јуначки. Без колебања и повлачења. Злочини који су након тога задесили Топлицу се препричавају и данас.

"Топлички устанак настаје зато што децу у Топлици уче и забрањују да говоре српски језик, да пишу своје писмо. Званично, морају да престану да се зову Србима и народ мора да прихвати да су постали Бугари. Имате званична наређења бугарских војних и цивилних власти где се каже да је забрањено помињати српско име а онај ко помене српско име мора бити кажњен депортацијом а неки пут и стрељањем", поручује министар Вулин.

Према његовим речима, не треба да заборавимо да бугарски окупатор годинама ради на трајној асимилацији, а да би то могао да уради мора прво да уништи оно што је непопуларно, оно што је интелигенција једног народа.

"Свештенство, образовани и школовани људи, учитељи, лекари, убијају се или одводе у заробљеништво, одакле се већина не враћа. Топлички устанак је крај, и није изазван зато што је морао да буде нешто друго. Избио је зато што није имало више куда", наглашава министар одбране.

"Нико нам још није показао како се то избегне буна на дахије, како да се избегне Топлички устанак, шта да се уради да не буде Топлички устанак. То нам још нико није рекао", поручио је министар одбране.

Како каже, говорили су и говоре, а видеће то и млађе генерације, како је свака борба за српску слободу заправо прескупа.

"Не постоји виша вредност од слободе и зато Коста Војиновић и јунаци Топличког устанка јесу јунаци. Хероји су трагични као и то време, паћеници као што су патили они који су умирали око њих, људи који нису имали други пут ни избор", поручио је Вулин.

Топлички јунаци нису били авантуристи жељни сукоба и рата, како су их приказивали деценијама. Они су били народни људи који нису хтели да умру у бугарским рововима од српских граната. И били су у праву, закључио је Вулин.

Патријарх Иринеј рекао је да не треба никада заборавити процес стварања нашег народа а наша држава мора учинити много да тај народ задржи.

"Нажалост наша омладина ствара план да иде и ради у другим државама, али оно што Србија има мало који народ има и нећемо дозволити да то једнога дана постане својина других народа", поручио је патријарх.

"Велика брига државе и свих нас је да задржимо њих који су ту, али и да вратимо оне који су силом прилика отишли даље", рекао је патријарх Иринеј и додао да Срби имају поштовање према многим вредностима, али је слобода на првом месту.

Свечана академија употпуњена је и изложбеном поставком о "Страдању у Топличком устанку".

Свечаности су присуствовали су и протојереј Руске Православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев, епископ нишки Арсеније, епископ сремски Василије, представници Министарства одбране, Православног богословског факултета и остали.

Организатори "Недеље Топлице", која ће трајати до 15. децембра 2017, су Удружење Топличана у Београду, Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца Београд и Друштво српских домаћина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво