Санација Палића и Лудаша почиње наредне године

Због вишегодишњег загађења отпадним водама, Палићко језеро није исправно за купање. Пре неколико дана, Град Суботица, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и немачка развојна банка "Кa-Еф-Ве потписали су уговор о финансирању пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш. Тим пројектом, језеро Палић за три године треба да се врати купачима.

После двогодишњих припрема, донација од 6,5 милиона евра од немачке Владе доступна је локалној самоуправи ради санације језера Палић и Лудаш.

У Градској кући тврде да је техничка документација у потпуности припремљена и да би почетком наредне године почели радови.

"Сигуран сам да ће темпо да буде енергичан. Имамо цео тим, град стоји иза тог тима и сигуран сам да ће 2018. године бити интензиван рад на терену", наводи градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Највећи део посла је изградња канализације у насељу Палић, као и подизање зеленог заштитног појаса око језера.

"Тренутно је у току процедура експропријације земљишта. Источна обала језера Палић је завршена и буквално може да се почне са радовима", указује менаџер пројекта Ервин Молнар.

У име немачке организације за међународну сарадњу на пројекту ради хидролог из Немачке који истиче важност свих заштитних мера.

"Јако је битно да се споји канализациона мрежа са градским пречиштачем. Тренутно сва отпадна вода завршава или у језеру Палић и у Лудашу без икаквих третмана. Рибљи фонд у језеру Палић, преко 90 одсто је инвазивна врста бабушке. Треба да их изловимо и да вратимо природни биодиверзитет у језеро и још побољшање ефикасности рада пречистача. Све то ће допринети побољшању квалитета воде", напомиње Мишел Роман, саветник за санацију језера Палић, при немачкој организацији ГИЗ.

Роман каже да ће сваки грађанин моћи да процени успех овог пројекта, тиме што ће видети каква је прозирност воде, а она је у Палићу тренутно од 10 до 15 центиметара.

"Циљ пројекта је прозирност воде у језеру Палић од минимум један метар", додаје Роман.

Језеро Лудаш бори са са истим проблемима као Палић. Уз све мере санације, обнова природног биодиверзитета оба језера треба да се догоди за три до пет година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво