Домаћи и страни гинеколози о најчешћим проблемима у трудноћи

У Београду је почео тродневни Међународни конгрес гинеколога и опстрeтичара Србије, Црне Горе и Републике Српске. Скуп је прилика да домаћи и страни гинеколози размене искуства из репродуктивне медицине, гинеколошке онкологије, ендокринолошким проблемима у трудноћи, вишеструким трудноћама и аномалијама плода.

Државни секретар Министарства здравља Мехо Махмутовић je рекао да су гинеколози и опстретичари стуб медицине, јер се баве одговорним, тешким и захтевним послом, да имају прилику да виде и помогну у стварању новог живота.

"Овакви скупови су прилика да се размене искуства, чују новине из ваше области. Задатак министарства је да вам омогућимо да можете да имате са чим да радите и где да радите и да постижете добре успехе", рекао је Махмутовић на отварању скупа.

Резултати српских лекара, како је навео, показују да домаћа медицина по квалитету и стандардима не заостаје за европском, а да је циљ у наредном да се здравство у Србији постане лидер у региону.

Добре резултате, наглашава, потврђује и бодовање на Дуинг листи где је српско здравство препознато по квалитету и позиционирано је боље од осам чланица ЕУ.

"Ми се тиме не задовољавамо, ми желимо да напредујемо даље и да вратимо наш здравствени систем на једно од првих места у Европи", нагласио је он.

Декан Медицинског факултета у Београду Небојша Лалић рекао је да скуп обнавља традицију, а идеја је да се размене резултати, идеје и сазнања на ширем простору од Србије.

"Нема успеха без размене идеја и резултата", нагласио је Лалић.

На 15. међународном конгресу Удружења гинеколога и опстетричара Србије, Црне Горе и Републике Српске говориће више од 100 предавача, од чега је половина из иностранства, а скупу ће присуствовати око 800 лекара.

Председник Удружења гинеколога и опстретичара проф. Алекшандар Стефановић каже да је скуп прилика да се прошире знања лекара.

Лекари ће бити у прилици да чују најновија достигнућа у области репродуктивне медицине и гинеколошке онкологије, о најчешћим ендокринолошким проблемима у трудноћи, аномалијама плода и вишеструким трудноћама.

На скупу су данас додељене медаље Николе хаџи Николића истакнутим појединцима који су дали посебан допринос у раду Удружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво