Гојковић: Свако насиље у друштву мора бити жигосано

Болна и тешка статистика Србије као земље која негује породичне вредности је да је од почетка године до сада 26 жена изгубило живот у породичном насиљу, изјавила је председница парламента Маја Гојковић.

Гојковићева је говорила на трибини "Србија против насиља над женама", коју је организовала Српска напредна странка у циљу подизања свести о теми која, како је истакла, не сме бити табу тема.

Према њеним речима, Закон против насиља у породици, који је ступио на снагу 1. јуна, за шест месеци је показао добре резултате, додајући да је његовим спровођењем забележено 17.000 случајева насиља у породици.

Како је истакла Гојковићева, судије су до сада изрекле 6.000 хитних мера и 6.000 насилника је удаљено од свог дома.

"Насиље се у нашем друштву неће толерисати. Свако насиље мора бити жигосано, жртва мора остати у свом дому, а насилник ван њега", нагласила је Гојковићева.

Такође, Гојковићева је похвалила рад државних органа, подсећајући да је прошле године чак 36 жена изгубило живот у породичном насиљу, те да је захваљујући њиховим интервенцијама ове године тај број нижи.

"Нулта толеранција према насиљу је државни и друштвени циљ. У Србији се мора сузбити сваки облик насиља над женама, а превенција има битну улогу у томе", рекла је председница парламента и нагласила да је рад на већој превенцији покренут на иницијативу председника Александра Вучића.

Гојковић је навела да Србија може да се похвали у својој одлучности да се насиље над женама смањи, те да координисана акција Министарства унутрашњих послова, Министарства за социјална и борачка питања и свих осталих органа томе посебно доприноси.

Председница Народне скупштине је подсетила да је насиља било и раније, али да се о њему у медијима није толико писало, док данас медији у борби за сензацијом и тиражом, све више пишу о насиљу, па тако стварају утисак, каже Гојковић, да га има више него раније.

"Раније је било срамота да вас туку, а данас није срамота признати да смо жртва насиља. И ја сам недавно у парламенту била жртва насиља од стране посланика Двери, због тога сам склонила сако и показала модрицу, јер се не смемо стидети тога да смо жртве насиља", поручила је Гојковићева на трибини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво