Снег обрадовао малишане, путеви проходни

Сасвим је уобичајено да у децембру пада снег, али возачи му се углавном не радују. Ове године први снег путари су дочекали спремни, па су сви путеви проходни. Ипак, саветује се опрез, било да сте возач, пешак или само уживате на снегу.

Снег и недеља синоним су за одмор, али не и за оне који одржавају путеве. Само у главном граду у 17 општина екипе путара су на терену 24 сата.

"Све време смо били ангажовани у трећем степену ангажовања, а то вам у преводу значи 70 возила великих, 22 мала и 32 грађевинске машине и преко 300 људи ангажованих у једној смени", рекао је Жељко Маровић, руководилац зимске службе у ЈКП "Београд пут".

Посла имају и родитељи. Прве пахуље најављују време санкања.

"Мало је био проблем што саонице не иду баш као што су очекивали, али мало смо се ваљали, грудвали, и онда се стаза углачала, тако да иде све боље и боље", каже један од очева који је изашао са децом на зимско дружење.

Иако снега нема довољно за санкање, има га довољно за дечју радост.

"Нема баш довољно за клиско, ни за санкање, требало би да напада бар још мало више", рекао је један малишан који је, упркос томе, данас срећан изашао напоље.

И у Срему су спремно дочекали први снег. Механизација је у готово свим местима у току ноћи била на терену. Потпуно су очишћене све важне саобраћајнице.

"Добро је, на коловозу нема снега, отопио се, бацили су на време вероватно со", каже један возач.

У Власотинцу и пет околних села није добро, већ је ванредно стање. Изливање бујичних потока оштетило је путеве, мање мостове и створило проблеме у водоснабдевању. Тек од јутрос Власотинчани имају воду коју могу користити само као техничку.

"20 метара лево и десно све тоне у реку, а река је већ шест метара у дубину. Куће све испуцале", каже мештанин Доње Ломнице Ђокица Митић.

"Не смемо уопште да идемо колима, а ево овде је потонуло много, још за Духове кад су били у јуну тад је оронуло, а сад је још више", рекла је мештанка Доње Ломнице Сибинка Митић.

Због обилних падавина у Пироту је замућено извориште Крупац, са којег се један део града – Тијабара снабдева водом. Препорука водовода је да се у овом делу града вода не користи за пиће.

Иако су путеви проходни, надлежни апелују на возаче да осим обавезних зимских гума буду опрезни приликом вожње. Нарочито ако крећу пут планинских предела. А добра опрема била је потребна и данашњим учесницима полумаратона, којима снег очигледно није сметао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво