Почео свињокољ и припреме за "Сланинијаду" у Качареву
У Качареву код Панчева задржали су традицију да на дан некадашњег празника Дана Ррепублике припремају месне ђаконије, што не чуди, јер тако почињу и припреме за "Сланинијаду".
Код Милорада Ђурице већ три деценије 29. новембра окупљају се пријатељи ради дружења, али и озбиљног посла.
Обрадили су једног бика од 400 килограма и неколико свиња. Није им тешко, јер им овај дан враћа старе успомене.
"Од давнина, ево последњих 30 година за 29. новембар кољу се свиње и спремају кобасице, сланина, пршута, чварци и код мене је та традиција остала сачувана до данас", каже Милорад Ђурица.
Зна се овде увек и ко је задужен за прављење чварака, јер не може свако да стоји поред казана два и по до три сата и да равномерно меша и одржава тиху ватру, јер само на тај начин се добијају чварци специфичне боје и укуса.
"Подједнако морају да буду исецкани, мора да се меша да не би загорели,неко ставља и млеко, ми то радимо на половини кувања и кад већ почну да добијају своју прву боју", објашњава Ненад Митовски из Качарева.
Милорад има и пушницу високу пет метара и посебну технологију сушења пршуте. Изнад ватре поставља камење кроз које до меса пролази исфилтриран и расхлађени дим.
"После одабрира добрих свиња и доброг бика најважнија је добра пушница без које не би могли све то добро да спремимо. Не радим ништа на брзину. Шунке сушим и до три године, а остало ситније месо два до три месеца, јер не може другачије квалитетно да дође на сто", објашњава своју тајну Милорад Ђурица.
Качаревци су почели на време да спремају месне ђаконије и до "Сланинијаде" која почиње 14. фебруара следеће године спремиће довољно домаће хране за све посетиоце који су навикли овде да је купују.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар