Естрадне звезде тврдиле да су вакцине штетне, на коме је сада одговорност за ширење заразе?

Група лекара и родитеља из више градова Србије поднела је прву кривичну пријаву против појединаца због ангажовања у кампањи невакцинисања деце. План је да се провери и одговорност познатих личности које су своје ставове о невакцинисању износили на друштвеним мрежама. Претпоставља се да их је велики број родитеља послушао. Последњих дана, међутим, са ширењем заразе, све је више оних који се ипак опредељују да дете заштите вакцином.

Масовно се отварају ресторани у којима се служи храна без глутена или у којима могу да се једу хроно производи. Многи су постали нетолерантни на лактозу, или вегани. Неки нису хтели да вакцинишу децу, јер поједине естрадне звезде тврде да су вакцине штетне.

Жеља да буду на насловним странама, трка за сензационалистичким насловима и већим тиражом, имитирање онога што је на телевизији, све то неретко има последице немерљивих размера.

"Медијска личност којој је стало до популарности живи од тога да се појави у медијима. Ако каже да треба вакцинисати децу, нико то неће да објави, али ако крене супротно, то је онај класични пример – о човеку који је ујео пса, то одмах иде на насловне стране", каже епидемиолог Зоран Радовановић.

Проф. др Невена Чоловска Херцог, психијатар-психотерапеут, указује да имамо људско право да нам све информације буду доступне, али да је одговорност у избору.

"Tо је одговорност и медија и државе и друштва и породице, који ћемо начин доношења одлука и избора подржати, тако да је веома важно давати пуну информацију", каже др Невена Чоловска Херцог.

Против оних чије су изјаве неодговорне, или због преношења мишљења некомпетентних особа, и давања простора саговорницима који својим ставовима угрожавају здравље других или изазивају панику, за сада, није било много реакција надлежних.

"Када би постојале индиције или докази да неко од лекара ради супротно ставовима за које се школовао и лекарског позива, сигурно би био третиран од стране Етичког одбора или Суда части", исриче директор Лекарске коморе Србије Милан Динић.

Слепо поверење у медијске звезде није српски изум. И светски лекари боре се против штетних последица лако изговорених изјава познатих.

"Тиме се и модна индустрија позабавила, на утицај стручњака, забранивши у појединим земљама да ангажује, односно не желе да ангажују манекенке које имају индекс ухрањености мањи од препорученог за нормалну ухрањеност", подсећа Јелена Гудељ Ракић са Института "Батут".

Ако постоји пропис, он обавезује свакога, подсећају правници. Популарност не искључује одговорност.

"Одговорност мора постојати и можете у те законске рокове увести и оно што се дешавало у протеклим месецима. Наравно, треба поштовати слободу говора, али уколико су последице такве да изазивају панику, уколико штета због таквих активности наступи, са правом можете тражити и судску заштиту, и активности тужилаштва", указује Милан Антонијевић из Комитетa правника за људска права "Јуком".

На питање зашто се више верује друштвеним мрежама, Гуглу, блогерима, активистима, естрадним звездама, да ли смо поводљиви, и зашто нема одговорности за изречено, написано, објављено – много је одговора. Неки одговори, по свему судећи, биће изречени и пред надлежним органима.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво