Положен камен темељац за нову зграду РТВ-а

Председник Србије Александар Вучић положио је камен темељац за почетак градње нове зграде Радио-телевизије Војводине и истакао да је рушење те зграде од стране НАТО-а био чин погрешне политике, која је "бомбама и ракетама одговорила на професију".

"Сада, када стављамо камен темељац, то значи много више од почетка радова на бројним градилиштима у Србији. Значи да смо, суочени са рушевинама, а супротно нашој природи која је склона оплакивању, почели да градимо и да стварамо тамо где други руше", рекао је Вучић.

Додаје да у Србији има много уништених места, не само од стране НАТО-а, већ свих оних који су дошли после њих и "нису знали шта ће са овом земљом и народом, осим да отму и последњу мрву са стола".

Вучић је истакао да ће ускоро бити готови и радови на Жежељевом мосту, као и да је данас у Новом Саду договорено улагање у Матицу српску, као и у нове фасаде.

"То говори о Србији, за ово нису заслужни само грађани Војводине, већ цела Србија."

Како је навео, нова зграда РТВ-а имаће 18.000 квадрата и биће "најмодернија, светла, пространа".

"Са ове зграде ће се поново видети цео Нови Сад и биће емитован програм за све људе, нације, народности, како већ хоћете да кажете, који живе у Војводини и који ће у пуној мери бити поштовани", рекао је Вучић.

Камен темељац је положен на Мишелуку, на месту некадашње ТВ Нови Сад.

Осим председника Вучића, положили су га председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, министар културе Владан Вукосављевић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица, а положена је и временска капсула.

Директорка Дирекције за управљање непокретностима Маријана Дивљак раније је рекла да ће нова зграда имати пет телевизијских и шест радијских мултифункционалних студија и располагаће са 17.530 квадратних метара, са свим неопходним техничким и технолошким пратећим просторима.

Укупна вредност инвестиције је око 2,6 милијарди динара.

Новац за прву фазу радова од 800 милиона динара обезбедила је Управа за капитална улагања, а рок за завршетак прве етапе је 480 календарских дана, док се након тога, у зависности од прилива средстава од стране државних институција, очекује набавка и опремање објеката, за око три године.

Претходних неколико месеци уклоњени су остаци старе зграде, на чијем ће месту нићи нова зграда, модеран енергетски ефикасан објекат.

РТВ се враћа на стару адресу до половине 2019. године

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је приликом полагања камена темељца на нову зграду Радио-телевизије Војводине да ће радови на том објекту бити завршени за годину и по, односно до половине 2019. године. 

Мировић је истакао да је по формирању Покрајинске владе казао да ће један од приоритета његове администрације бити изградња зграде РТВ-а, те да су многи били скептични када је то рекао. 

Додао је да је та скепса била и очекивана после, како тврди, вишегодишњих празних прича коју нису пратила никаква дела. 

Оно што ме чини сигурним да ћемо ове радове привести крају успешно и у предвиђеном року је чињеница да смо на његовој реализацији заједнички радили, удруженим средствима и енергијом, како Влада Републике Србије, тако и Покрајинска влада. 

Управо је овде принцип окупљања око пројеката које смо поставили као први услов напретка и развоја у свим областима друштвеног живота, добио и конкретну потврду, оценио је председник Покрајинске владе. 

Мировић је назначио да га у квалитетан завршетак радова који се данас започињу на изградњи зграде РТВ-а уверава успешна реализација прве две фазе тог пројекта, подсетивши да су припреме комплетне документације и укљањање рушевина старе зграде завршене 23 дана пре планираног рока, што, како оцењује, доказ да сви актери на том пројекту способни да воде рачуна о новцу који су им дали грађани на управљање. 

Он је упутио захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању без којих би, како наглашава Мировић, реализација тог пројекта била много тежа. 

"На успешан и правовремен завршетак градње и скори повратак РТВ-а својој кући, уверава ме и наш заједнички однос према тој институцији, јер то није однос у ком се калкулише са политичким и маркетиншким бонитетима који он може донети, како су то радили ови који су били пре нас. То није ни однос иза кога се крије било каква жеља или намера да утичемо на унутрашње односе и на уређивачку политику која јесте и мора бити самостална и објективна. То је, најједноставије речено, однос и поштовање према вредностима које РТВ у себи носи и који симоблизује не само АП Војводину него и целу нашу земљу", рекао је Мировић. 

Он је истакао да је РТВ успешан јединствен модел јавног сервиса који, поред већинског српског, емитује и производи и целодневни програм на 14 језика националних мањина, те да је то модел који читаву целину чини лепом и успешном. 

Први човек Покрајинске владе казао је и да ће нова зграда РТВ-а бити најмодернија у нашем делу Европе, те да ће запослени у тој институцији имати најбоље могуће услове за рад. 

Овде сам зарадио свој први хонорар, у згради која је завршена крајем осамдесетих година у ондашњем комплексу РТВ-а, односно Телевизије Нови Сад и када евоцирам успомене на то време, чини ме још задовољнијим и још усхићенијим што стојимо на месту на коме ћемо за нешто више од годину и по имати нови објекат, закључио је Мировић. 

Обраћајући се присутнима, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да у данашњем дану има пуно симболике. 

"Прва је да после 18 година скидамо један ожиљак са нашег лица, иако онај на срцу остаје. Данас исправљамо историјску неправду, данас градимо, а не рушимо, стварамо, а не разарамо. Можда ово није пораз оних који су незаконито рушили, али јесте победа оних који стварају и граде", поручио је Вучевић. 

Друга симболика је, каже, јасна, заједништво и видљива и опипљива синергија свих надлежних да проблеме решавају, да се разговара, а не да се јалово расправља. 

Он је захвалио републичкој и Покрајинској влади на помоћи у реализацији велике инвестиције. 

Камен темељац за РТВ 21. века

Председник војвођанске скупштине Иштван Пастор истакао је да је данас постављен камен темељац за РТВ 21. века. 

РТВ је, назначио је, упоришна тачка ослонца у којој се укрштају Војводина, људска и мањинска права и слободе и која нас је учинила да мислимо на језицима и културама разних народа и разумемо менталитет пријатеља и комшија иако можда не разумемо да почетак реченице. 

"Седамдесетих година је записано да ће ТВ Нови Сад производити програме натпросечног квалитета. Било је успона и падова, али се у томе несумњиво успело. Уверен сам да су се генерације новинара трудиле да раде по мери професионалног интегритета и савести, померајући увек лествицу нагоре", поручио је Пастор. 

Генерални директор РТВ-а Миодраг Копривица истакао је да је данас историјски дан за РТВ, који 72 године емитује радијски и 42 године ТВ програм и који, како је рекао, није само медијска кућа, већ је културна вертикала у Војводини, чија је архива ризница различитости и која чува и баштини начин живота у Покрајини и показује како се може у миру живети. 

Како је рекао, владе Србије и Војводине и Град Нови Сад су пре годину и по, препознајући потребу грађана за информисањем, донели одлуку о градњи нове зграде и решили да РТВ опреме новим студијским и пословним простором. 

"То је велики корак за нас, али и вид односа према ономе што ми радимо и према потребама људи да буду информисани на различитим језицима", рекао је Копривица. 

Он је поручио да ће РТВ наставити да ради као и до сада како би РТВ, као један од два јавна сервиса, постао центар информисања у Подунављу, на шта их, како каже, обавезује чињеница да емитују програм на осам језика подунавских земаља. 

"Према средствима ћемо се односити домаћински, штедећемо новац, али не и себе, рационално и транспарентно ћемо управљати средствима, то могу данас да вам обећам", поручио је Копривица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво