Ако дете баци петарду казна за родитеља и до 100.000 динара

МУП је недавно предложио измене и допуне Закона о јавном реду и миру које подразумевају знатно строже казне, па ће убудуће казна за употребу пиротехничких средстава бити од 50.000 до 100.000 динара, уместо од 10.000 до 50.000 динара, изјавила је државна секретарка у МУП-у Биљана Поповић Ивковић.

Када је реч о малолетницима, за њих ће одговорност сносити родитељи, старатељи, усвојитељи, који ће плаћати ту казну или ће обављати друштвено користан рад од 40 до 120 сати, појаснила је Поповић Ивковићeва.

У последње време, истакла је она, уочена је повећана друштвена опасност када је реч о употреби пиротехнике.

"Зато је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић иницирао измене и допуне закона, али пре свега и због трагичних догађаја који су се догодили у претходном периоду", рекла је Поповић Ивковићева на презентацији пројекта "Петарде нису играчке" у Полицијској станици у Земуну.

Она је подсетила на случај дечака из Ниша који је током дочека 2017. године задобио тешке повреде екстремитета, али и на девојчицу из Чачка која је касније задобила тешке повреде грудног коша и плућа због топовског удара са свадбеног весеља.

Поповић Ивковићева је навела и да ће се МУП и убудуће трудити да буде што више пројеката, попут "Петарде нису играчке", како би едуковали децу и заштитили их.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио поручио је деци да се током новогодишњих празника могу лепо провести и без петарди и пиротехничких средстава.

"Новогодишњи празници би требало да буду нешто лепо и радосно и све зависи од вас, децо. Ви треба да будете пример и вашим другарима како можете лепо да се проведете и без петарди и пиротехничких средстава", рекао је Орицио.

Пројекат "Петарде нису играчке" биће реализован током децембра у земунским основним школама, а полицијски службеник, ватрогасац и педијатар ће у оквиру једног школског часа појашњавати деци од првог до четвртог разреда последице које могу настати од коришћења петарди – од повреда, пожара до законских последица.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво