Питање које мучи академце – шта после факултета?

Око 240.000 академаца у Србији данас обележава Међународни дан студената у знак сећања на 17. новембар 1939. године, када је страдало 20 чехословачких студената, који су демонстрирали против окупације. На свој дан, академци упозоравају да им је најважније питање запошљавања по стицању дипломе и стварања услова који би спречили одлив мозгова.

Међународни дан студената академци у Србији, кажу, дочекују у нешто бољем амбијенту него претходних година.

Новим Законом о високом образовању регулисано им је питање уписа у наредну академску годину за коју ће им бити потребно 48 бодова за буџет. Раде на креирању модела националне праксе који би требало да заживи нередне године.

"Највећи проблем студентима јесте шта радити после завршеног факултета. Нада у свему томе јесте Национални модел студентске праксе, где је СКОНУС партнер Министартсву просвете, науке и технолошког развоја, који замишља да студент са факултета не изађе само са дипломом и стеченим знањем из књига, већ и добро поткован са праксом. Да он сутра буде релевантан кадар у предузећу, фирми која га запошљава", истиче Милан Савић, председник СКОНУС-а са Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Такође указују и на мањкавости новоусвојеног закона.

"И реформа високог образовања није стигла довољно далеко да буде иза тачке када можемо рећи да смо задовољни. Када погледамо ситуацију у региону можемо рећи да су наша права и обавезе негде најближа тим европским и међународним стандардима, тако да је то тај ситан угао позитивног гледања на целу ситуацију у којој се студенти налазе", наводи Боријан Соковић, студент проректор Универзитета у Београду.

Тема овогодишње академије је Испит креативности. Академци указују на који начин креативни професори и студенти учествују у унапређењу наставе, па ће се представити и добитници међународних награда.

"Говорићемо о стартап пројектима које су студенти покренули – соларни панел, пуњач батерија за аутомобиле, разни други пројекти, о концепту самозапошљавања, колико савремене комуникације утичу на студирање, друштвене мреже које нас на веома добар начин повезују са осталим студентима", навела је Јована Иваниш са Филолошког факултета која је и пи-ар СКОНУС-а.

Студентска конференција универзитета Србије је од 2012. године члан Европске студентске уније, јер је младима изузетно важно да буду део јединственог европског образовог простора.

Свечана академија под називом "Студенти за свет" биће одржана вечерас у Дому културе "Студентски град".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво