"Закон о климатским променама следеће године пред Скупштином"

Климатске промене дотичу и Србију, а оцене стручњака су да ће наш регион у наредним годинама бити најпогођенији поплавама и сушама, изјавио је министар заштите животне средине Горан Триван и истакао да ће се Закон о климатским променама следеће године наћи пред Скупштином.

Триван је то рекао на панел дискусији о климатским променама где су о промени климе са владиним сектором разговарали бројни представници организација цивилног друштва за заштиту животиња, река, земљишта, биљака...

Триван је указао да су климатске промене планетарно најважнији еколошки проблем, додајући да цивилизација упркос бројним стратегијама одрживог развоја у последњих 40 година по том питању није урадила ништа.

"Против климатских промена, осим ограничавања емисије гасова стаклене баште и неких других мера је најважније применити пошумљавање", нагласио је министар.

Поновио је да ће ту причу наставити, као и да неће одустати од чињенице да је то "најефикаснији, најједноставнији и најјефтинији начин у борби против климатских промена".

Он је додао да најмањи број земаља у свету користи пошумљавање као начин борбе против загађења и климатских промена, те да ће УН и свим међународним форумима пружити иницијативу која се тиче пошумљавања.

"У овом тренутку Србија је пошумљена са 27 одсто, план је да до 2040. године буде пошумљено око 40 одсто наше земље", рекао је Триван и додао да је то врло амбициозан план јер ако се настави тренутним темпом пошумљавања тај план се неће остварити.

Данашњи разговор са невладиним сектором оценио изузетно важним, као и да су сталне консултације са њима начин спровођења еколошке политике.

Тај панел подржао је и Програм за развој Уједињених нација (УНДП), а заменица те организације Стелиана Недера указала је да се ратификовањем Париског споразума о климатским променама Србија обавезала да ће бити још једна од држава које ће радити на смањењу емисије штетних гасова, чиме је, каже, начињен велики еколошки корак.

Истакла је да је сарадња између државних органа и цивилног друштва од великог значаја, као и да ће УНДП наставити да пружа Србији подршку у заштити животне средине.

Панел су организовали Министарство заштите животне средине и УНДП поводом одржавања Конференције Уједињених нација о промени климе која се од 6. до 17. новембра одржава у Бону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво