Кардиоваскуларни конгрес, место за размену знања и искуства

Високе температуре претходних дана лекарима су донеле и много посла. Мождани удари, срчани удари, али је било и много пацијената са крварењима у стомаку због стомачне анеуризме. Истовремено, у Београду је током викенда одржан конгрес кардиваскуларних и ендоваскуларних хирурга, прилика да наши и страни стручњаци размене искуства и знања у лечењу најтежих пацијнета.

И викендом, као и радним данима, Клиника за васкуларну хирургију дежура 24 сата, 365 дана у години, и 30 година није затворила своја врата. Најмлађи пацијент, коме је пукла трбушна аорта, тек је прешао 50. годину, најстарији је у деветој деценији.

"Ових дана има много и кардиолошких и неуролошких болесника, протеклих дана имамо навалу хитних случајева што је вероватно послeдица колебања у времену и атмосферских прилика које нису типичне за ово доба године", објашњава Слободан Цветковић са Клинике за васкуларне болести и хирургију.

О томе, али и другим изазовима на Конгресу кардиоваскуларне хирургије мишљења је разменило више од 300 учесника, и двадесетак иностраних предавача-експерата.

"Ми не можемо пратити свет када су у питању највећа улагања, најмодерније и насјкупље технологије, али верујте ми да се наши кардиоваскуларни пацијeнти лече изнад нивоа наших могућности, захваљујући сручном раду кардијалних и васкуларних хирурга. Посебно ће овај конгрес бити значај за младе", истиче Лазар Давидовић, председник Европског удружења кардиоваскуларних и ендоваскуларних хирурга.

Доктор Фолижет Тијери из Француске каже да и у његовој земљи има доста кардиоваслураних пацијената, али напомиње да их у Србији има много више јер смо, сматра, земља пушача.

"Зато, имате и много хитних ситуација, када пацијенте треба оперисати у року од неколико сати. У ваксуларној хирургији све брзо иде напред. Конгрес промовише и нове технологије", додаје Тијери.

Ове године у Београду, наредне кардиовасклурани стручњаци окупиће се у Стразбуру. Због промене времена која нам стиже ноћас, посебан опрез, уз узимање редовне терапије, саветује хроничним пацијентима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво