Годишњица злочина у Сјеверину

Комеморативним скупом крај споменика у Сјеверину и бацањем цвећа у Лим у Миочу, месту отмице, обележено је 25 година од када су припадници паравојне формације "Осветници", у време оружаног сукоба у Босни и Херцеговини, извели из аутобуса, а потом и убили 17 грађана Србије бошњачке националности, који су то јутро кренули на посао у Прибој.

За тај злочин, Окружни суд у Београду осудио је припаднике паравојне формације "Осветници" на по 20 година затвора Милана Лукића, Оливера Крсмановића и Драгутина Драгићевића, а на 15 година Ђорђа Шевића.

Мајка Џевада Колџића је била једина жена која је тада отета из аутобуса и убијена.

"Тада сам ја био дете од 11 или 12 година, и тај осећај који сам имао тада, постоји и данас, то не може да се заборави, осећај недостатка једног родитеља", наводи Колџић.

Омер Хоџић, син убијеног Меда Хоџића истиче да има један захтев – да се се нађе начин да се пронађу посмртни остаци његовог оца и осталих жртава.

"Након 25 година наши захтеви су потпуно исти као и првог дана, да се изнађе начин да се пронађу њихови посмртни остаци, како би се могли на достојанствен начин испратити са овог света", наводи Хоџић.

Пошту невиним жртвама одали су крај споменика у Сјеверину Исламска заједница и прибојска општина.

"Потребно је да заједно обележавамо 22. октобар, потребно је то због истине, потребно је и због сећања, потребно је, на крају, и због опомене", истиче Лазар Рвовић, председник Општине Прибој.

Породице жртава још траже од државе статус члана породице цивилних жртава рата, а преко Фонда за хуманитарно право, који их заступа, поднели су прошле године представку Европском суду за људска права за накнаду штете.

Припадници паравојне јединице "Осветници", делујући под окриљем Војске Републике Српске, пресрели су аутобус који је саобраћао од места Рудо (БиХ) ка Прибоју (Србија) и, након легитимисања путника, извели све Бошњаке и одвели их у правцу Вишеграда.

Убијени су Мујо Алихоџић, Мустафа Бајрамовић, Рамиз Беговић, Рамахудин Ћатовић, Есад Џихић, Идриз Гибовић, Зафер Хаџић, Медо Хоџић, Медредин Хоџић, Мевлида Колџић (рођ. Хоџић), Алија Мандал, Сеад Пецикоза, Хајрудин Сајтаревић, Дервиш Софтић, Митхад Софтић и Мехмед Шебо, док је у ноћи пред отмицу аутобуса у Сјеверину отет и Сабахудин Ћатовић. 

До сада су, међутим, нађени посмртни остаци само једне жртве, док се остали и даље воде као нестала лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво