Потенцијална област сарадње Србије и НАТО сајбер безбедност и одбрана

Заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер оценила је одличном сарадњу Србије и НАТО-а кроз Индивидуални акциони план партнерства од потписивања тог документа, а као једну од потенцијалних области будуће сарадње види сајбер безбедност и сајбер одбрану.

У интервјуу за Јуропијен вестерн Балканс и Танјуг, Готемелер каже да је на форуму и током сусрета са највишим српским званичницима разговарала о новим идејама срадње које би, како каже, служиле интересима Србије и биле од користи за нашу укупну сарадњу.

"Дакле, мислим да постоје неке важне области које треба узети у обзир, једна од потенцијалних је у области сајбер сигурности и сајбер одбране, али то је само идеја", рекла је Готемелер.

Упитана да ли сматра да срадња Србије и Русије може бити препрека за интеграцију Србије у западне безбедносне структуре, Готемеле каже не мисли тако.

"Као што увек кажемо, не постоји контрадикција у томе да Србија сарађује око безбедносних питања са НАТО-ом и да такође одлучи да сарађује на питањима безбедности са Русијом. Суверено је право Србије да одлучи где жели да купи војну опрему", навела је заменица генералног секретара НАТО .

Али, истовремено, каже, из перспективе НАТО-а, ми смо забринути због интероперабилности.

"За нас је важно, на пример, ако радимо на мировној операцији са нашим партнерима, да можемо да разговарамо једни са другима и то је оно што мислим, можда су у питању неке врло једноставне технологије, али ми желимо да наши партнери размисле о интероперабилности са НАТО-ом и са савезницима НАТО-а".

На питање да ли мисли да би српска влада требало да учини више да обелодани свој ниво сарадње са НАТО-ом, Готемелер каже да, ако Влада Србије пронађе вредност у овој сарадњи, да ће бити спремна да разговара са српском јавношћу о томе.

"Свакако, покушавам да пренесем ту поруку да сагледавамо оно што радимо заједно као питање од обостраног интереса, које користи српској безбедности, али користи и НАТО-у. Јер, када Србија жели да напредује и добровољно ангажује своје стручњаке и ресурсе, ствара допринос у војно-медицинском пројекту који управо почињемо, у којем се Србија добровољно пријавила за обуку ирачких војно-медицинских техничара и доктора у Србији", навела је.

Не желећи да износи детаље разговора са српским званичницима, Готемелер је само рекла да су обе стране препознале да треба отворено да причају о предностима сарадње и да, како је рекла, покушају да објасне јавности у Србији да је сарадња добра за Србију, за српску привреду и за српску будућност у свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво