Захтев општини Чукарица да откаже промоцију Шљиванчанинове књиге

Иницијатива младих за људска права затражила је од председника београдске општине Чукарица Срђана Коларића да хитно откажу промоцију нове књиге хашког осуђеника и бившег официра ЈНА Веселина Шљиванчанина, која је заказана у Културном центру те општине.

"Нудећи Шљиванчанина као културни и морални узор, без и мало стида газећи по ко зна који пут по жртвама злочина на Овчари, институције државе Србије поново стају у одбрану злочиначке политике деведесетих. Због дужности коју имамо према будућим генерацијама и одговорног односа према формално прокламованој политици помирења у региону, све институције Србије, па тако и градске општине, у обавези су да направе отклон од ратних злочинаца", наводи Иницијатива младих за људска права.

Шљиванчанин ће своју четврту књигу "У служби отаџбине" представити у петак, 13. октобра у Културном центру општине Чукарица.

Та невладина организација навела је да је Шљиванчанин, као мајор ЈНА задужен за безбедност у Гардијској бригади, био осуђен на 10 година затвора за помагање и подржавање мучења заробљених хрватских војника на пољопривредном добру Овчара код Вуковара 1991. године.

"То је једина истина о којој данас можемо да говоримо када је у питању дело Веселина Шљиванчанина. Уместо институција које допуштају овакве трибине, Србији су потребне оне које поштују судски утврђене чињенице, спремне да се јасно дистанцирају од ратнопропагандних манифестација, преузимајући одговорност за допринос миру и стабилности у земљи и региону. Талас слављења ратних злочинаца мора бити аларм за све прогресивне снаге овог друштва да одлучно и јасно покажу да највећи патриотизам према овој земљи представља поштовање жртава и осуда злочинаца, а не њихово величање", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво