Расте потражња за пелетом, скочиле цене

Грејна сезона званично није почела, а потражња за пелетом расте, не само код нас, већ и у читавом региону. Фабрике пелета дигле су цену, јер им је поскупела сировина, а неки кажу и да је нема довољно. То се одразило и на малопродајне цене пелета које су у протеклом месецу са 180 евра скочиле најмање за 30 до 50 евра по тони.

Домаћинство Бојића из Пожеге на пелет греје 200 квадрата и за грејну сезону потроше до шест тона, па зато купују када је цена најповољнија.

"Ја сам у јулу платио 165 евра тону. Сада цена чујем да је преко 200 евра тона пелета, бар овде код нас, јер различита је у Србији та цена од места до места", каже Драган Бојић из Пожеге.

У фабрикама пелета кажу да им је дрвна сировина поскупела 17 посто, што је подигло произвођачке цене које се крећу од 170 евра до 190 евра са ПДВ-ом. Они који који зависе од увоза, имају и додатних проблема.

"Нема сировине довољно. Прошла година је највећи била проблем, била јака зима, све залихе су потрошене. Забрањен је био увоз из БиХ и Црне Горе, тако да је и цена самим тим отишла горе", објашњава Милован Томашевић, заступник фабрике "Јела" из Пријепоља.

Иако је Влада крајем прошле године 10 одсто снизила ПДВ за пелет, тона тог огрева кошта од 215 до 230 евра, а има и оних који већ траже и 250 евра. Поремећаја у снабдевању свакако има, јер су и поједини произвођачи из региона обуставили извоз пелета како би подмирили домаћу тражњу.

"Потражња је велика, уговорене количине имамо, иако се све плаћа авансно, испорука не иде како треба. Број оних који су се грејали на пелет је растао, међутим у последње време доста људи враћа се првобитним изворима, то су угаљ и дрва", наводи Тања Апрцовић Пејовић, стовариште Копаоник у Београду.

У Привредној комори, која је направила елктронску берзу биомасе, кажу да у Србији има око тридесетак активних фабрика пелета које у првом полугодишту бележе и до 30 одсто већи промет него у истом периоду лане.

"Домаћи произвођачи пелета пре пет година су 90 одсто своје производње пласирали на иностраном тржишту. У овом моменту ситуација је другачија и имамо скоро 80 одсто производње која се пласира на домаћем тржишту, а свега неких 20 посто које се пласира у иностранство", наглашава Вера Ражнатовић из Удружења за енергетику ПКС.

Влада спрема правилник који ће ускоро регулисати техничке прописе и квалитет пелета по европским стандардима. А републичка тржишна инспекција појачава контролу промета огрева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво