Обнова цркве у Штиткову – симбол суживота

У нововарошком етно селу Штитково, некада једном од центара Старог Влаха у коме су столовали кнезови Рашковићи, недавно је завршена обнова, век и по старе, више пута спаљиване, рушене и обнављане цркве, настале на темељима манастира из 17. века.

Обнову цркве посвећене Светом Благовештењу, иницирали су београдска хуманитарна организација "Стара Рашка" и удружење Кнезови Рашковићи у Штиткову, а помогли су је Канцеларија Владе Србије за односе са верским заједницама, многобројне организације и грађани из Србије и света.

После годину дана колико су трајали радови на замени крова, изради потпорног зида, хоризонталном пресецању влаге, уређењу тротоара, малтерисању, кречењу и увођењу струје, црква у центру Штиткова, заштићена је од вишедеценијског пропадања.

"Остало нам је само око цркве да то урадимо. Ми мештани смо се договорили да добровољно са својом акцијом да довршимо то, уредимо још око те цркве очистимо и да уредимо како доликује и како треба", рекао је Борко Чкоњовић из Штиткова.

"Акција је та већ трајала када сам дошао, када сам примио овај храм, и постављен за старешину храма, тако да доста тога заиста је урађено за ових годину дана", наводи Лазар Вељанчић, старешина храма.

Последња обнова овог храма, насталог на темељима манастира кнезова Рашковића из 1655. године, урађена је пре једног века а ову, иницирану прошле године, помогло је више од 400 добротвора из окружења, Србије и света.

"Радује што је међу толиким бројем приложника, било већи број Бошњака, односно Муслимана. Тачно колико је број, да ли је то 15 или 20, не знам али је битно уопште као појава да су били, и њихови прилози нису били мали", каже Војин Вучићевић из Одбора за заштиту споменика.

"То је само наставак нормалног суживота који постоји у овој средини и за мене је сасвим нормално то што сам дародавац, што помажем изградњу цркве у Штиткову", каже Фико Авдић, привредник из Нове Вароши.

"Велики број православаца је помагао изградњу џамија и обрнуто. И то је најбољи доказ тог заједничког порекла, заједничких интереса, заједничке жеље за заједничким животом", поручује Салих Селимовић, историчар из Сјенице.

За обнову црве у Штиткову, до сада је прикупљено и утрошено 7,5 милиона динара, али ће акција Хуманитарное организације "Стара Рашка" бити настављена, јер планирана је изградња новог звоника, конзерваторско-рестаураторски радови на иконостасу и одвод атмосферских вода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво