Боловања ометају производњу – дијагнозе под лупом

Кинеска "ХБИС група", која је купила смедеревску железару, само ове године примила је око 300 младих радника, а конкурси за производна занимања су готово стално отворени. Међутим, кинески власник суочава се са великим одсуствима радника због боловања. У решавање тог проблема, на који се жале и неки други страни инвеститори, посебно у време сезонских послова, укључила се и Влада. Од данас је почела појачана контрола боловања у целој Србији.

Железара добро ради, али неки радници су преоптерећени, неретко имају и дупле смене због све учесталијих боловања појединих колега. Како би спречили ремећење производног процеса, у договору са кинески послодавцем ресорна министарства формирала су посебне комисије које прате боловања, а контрола је знатно пооштрена.

"У Министарству рада постоји Инспекторат рада, који ће сада мало више обратити пажњу на инспекцију и рад тих људи који одобравају боловање. А такође и министар Златибор Лончар ће из своје надлежности појачати контролу. Желимо и да комисије које касније одобравају боловања буду под неком врстом додатне контроле, тако да могућност злоупотребе боловања сведемо на најмању могућу меру", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања. 

И синдикати сматрају да је у интересу више од 5.000 запослених у Железари да се реално утврди ко може на боловање. 

"Има људи који су болесни, не браним људе који то злоупотребљавају. Менаџмент има пуну нашу подршку у складу са колективним уговором да реши проблем са тим запосленима", каже Милета Гујаничић, председник Независног синдиката металаца Железаре.

Према његовим речима, синдикат подржава послодавца да реши проблем уколико се добије потврда од меродавне институције да постоји злоупотреба боловања.  

Због нових инвестиција кинески послодавац очекује да ће проблем бити брзо решен.

"ХБИС група" је саопштила да је захвална Влади Србије на подршци коју добија и очекује да ће запослени у Железари који напорно раде бити задовољнији праведнијим односом према њима, када се коначно реше злоупотребе боловања, које представљају чест проблем свим послодавцима.

Министар рада каже да у целој Србији генерално постоји проблем злоупотребе боловања па најављује и правилник који ће додатно законски пооштрити ту област, а са тим је сагласан и Социјално-економски савет.

"Ја сам причао не само са кинеским инвеститором, већ сам недавно имао разговоре и са турским инвеститором на југу Србије и они су изразили бојазан да постоји могућност да одређни број људи то злоупотребљава", каже министар Ђорђевић.  

Одсуства са посла се у Европској унији ригорозно контролишу. У неким земљама имају посебне комисије које и више пута обилазе запослене на боловању, а ако их не нађу у болници или код куће, прети им и отказ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво