Како до здравије и безбедније исхране у школама

Узрочник тровања 149 ђака шест београдских основних школа је ентеро токсин стафилокока. Облик тровања био је блажи, па ниједно дете није задржано у болници. На јеловнику су биле шпагете болоњез фирме "Кетеринг енд бејкерс". Министарство најављује да ће проблем исхране у школама бити темељно решен. Из Батута за РТС истичу да је разноврсност основни принцип правилне исхране деце, али да пре свега треба да постоји добра контрола припреме и сервирања оброка.

Јелена Гудељ Ракић, из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", истиче да су деца посебно осетљива група, коју прати убрзан раст и развој, и да би у њиховој исхрани све намирнице требало да буду заступљене.

"Разноврсност је основни принцип исхране. Све намирнице треба да буду заступљене, само је важно да се оне на прави начин чувају и припремају", рекла је Гудељ Ракић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додаје да у свакој земљи постоје различити модели школске исхране и да свака мора да нађе модел који њој највише одговара. Ипак, истиче, интерсекторска сарадња и добра контрола свих тачака припреме и сервирања оброка треба да буду прва и основна ствар.

"Здрава и безбедна храна не означава и високу цену оброка. Саветујемо да се искористе намирнице које сезонски налазимо на зеленим пијацама и самопослугама, а да руководећи се принципом здраве исхране креирамо здраве оброке који саставом испуњавају нутритивне потребе деце", рекла је Гудељ Ракић.

Истиче да је лични пример најбољи начин да деца уче како треба здраво да се хране, те да родитељи треба да буду пример својој деци.

Свакако да шира акција треба да се предузме, али регулатива у овој област, и у многим земљама као и у нашој, не постоји, додаје Гудељ Ракић.

Иначе, предузеће "Кетеринг енд бејкерс", које је испоручило шпагете болоњез после којих је код 149 деце београдских основних школа утврђено тровање, затворено је, а власнику је одређен притвор до 48 сати.

Чекају се и друге микробиолошке анализе, које ће показати да ли је још неко одговоран за овај случај.

У међувремену, министар просвете је поручио да ће проблем исхране у школама бити темељно решен. Он је за данас најавио први састанак и формирање тимова које ће чинити представници Министарства просвете, здравља, нутриционисти, родитељи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво