Београдски универзитет покреће прве студије о миграцијама у региону

При Универзитету у Београду, од ове године уведене су нове мастер "Студије миграција", прве у региону које се баве том облашћу. Студенти ће изучавати неколико области – демографију, статистику, социјални рад, социјалну политику, безбедност, економију а предавачи ће бити професори са шест факултета.

"Било је сеоба и биће их вечно", анализа стварности описане још у "Сеобама" Милоша Црњанског постаје део наставног плана. Тренутак није случајан.

"То што се један овако важан проблем који је у тесној вези са међународном политиком, безбедношћу, економијом, развојем, социјалном политиком, одвија ту – а, ми немамо на нашим универзитетима систематска, продубљена и вишедимензионална знања, а која би била основ да се ми дубље заронимо у све то што се догађа", појашњава руководилац мастер програма "Студија миграција" Драган Симић.

А то што се догађа показују бројке – од почетка мигрантске кризе кроз Србију је прошло више од милион избеглица. Истовремено, држава се суочава са одливом сопственог становништва. Процене су да годишње емигрира око 50.000 људи.

"Структура је незгодна, јер одлазе млади људи, у најбољим животним годинама од 20-40 година старости. Значи, и што се тиче запошљавања и репродукције, то је онај индиректан губитак. Нека процена је да бисмо ми у наредних 20 година изгубили барем 70.000 деце посредним путем", сматра демограф Владимир Никитовић.

Како да се прилагоде околностима – студенте ће обучавати професори са шест факултета – Економског, Правног, Филозофског, Географског, Факултета за безбедност, Политичких наука и професори из региона. Уз подршку Међународне организације за миграције.

Уз помоћ донатора, Швајцарске агенције за развој, биће омогућене стипендије за пет државних службеника из институција које у својој надлежности имају различите области управљања миграцијама. Такође, у координацији са Универзитетом програм ће имати гостујуће професоре и експерте из те области а биће понуђена и стручна пракса.

Стечена знања биће примењива на више фронтова.

"С једне стране, у оном стручном, научном смислу – ко хоће у институтима да пише о томе. А, с друге стране, имаће и ту важну практичну употребљивост на нивоу свих делова владе, министарстава, агенција и НВО, свих који се баве миграцијама", онјашњава професор Симић.

Прву генерацију једногодишњих мастер студија миграција чиниће 50 студената. Настава ће се изводити у згради ректората београдског Универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво