БНВ поново упутило захтев за ревизију прописа о мањинама

Потпредседник Бошњачког националног вијећа Мухедин Фијуљанин изјавио је да је Вијеће поновно упутило захтев државним органима Србије за ревизију Акционог плана за остваривање права националних мањина и мањинских закона у Србији.

"Тражимо ревизију Акционог плана за остварење права националних мањина у Србији с обзиром на то да је он игнорисао сваки предлог Бошњачког националног вијећа који се односи на решавање статуса Бошњачког народа и статуса Санџака", рекао је Фијуљанин.

БНВ сматра да је ревизија тог плана потпуно легитимна, рекао је Фијуљанин и оценио да Акциони план за мањине "не пружа Бошњацима никакву гаранцију ни наду за решење њихових виталних интереса".

Говорећи о преднацрту закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, оценио је да се њиме не решава статус националних савета као органа мањинске самоуправе, те да текст садржи и бројне друге недостатке.

Фијуљанин је изнео и да БНВ сматра да треба усвојити један закон који ће објединити оба закона и имати карактер основног – кровног закона.

број коментара 0 пошаљи коментар