Рок за враћање студентских кредита 31. децембар

Око 6.000 бивших академаца, који су током студирања користили студентски кредит, добили су опомену и рок да до краја године исплате кредит у целости како им не би била зарачуната затезна камата.

Једна од њих је Ј. С. којој је недавно на кућну адресу стигло обавештење и опомена да мора да исплати студентски кредит у износу од 102.000 динара до краја августа или ће јој бити зарачуната камата и основном дугу бити придодато још 16.000 динара.

У међувремену је Министарство просвете рок за отплату дуга померило на крај септембра, а сада и на крај године  31. децембар.

Ј. С. је факултет завршила пре десет година, кредит је враћала у ратама, али са гашењем Универзал банке јануара 2013. године, више није знала где да уплаћује преостали дуг.

Тек после 13 месеци од гашења Универзал банке, овај посао поверен је Уникредит банци, а студенти на кућне адресе нису добили никакво обавештење који износ у ком року и коме треба да исплате. 

Надлежни кажу да је обавештење ишло преко средстава јавног информисања, као и да банка није била у обавези да сваког студента појединачно обавештава о томе.

У Министарству просвете појашњавају да је опомену добило око 6.000 бивших студената, да се законска затезна камата неће наплаћивати до краја године.

Они подсећају да је Уговором о студентском кредиту прецизирано да обавеза отплате дуга доспева најкасније у року од 18 месеци по истеку рока за завршетак студија.

"Период од 18 месеци остављен је да се студент запосли, а обавеза из закљученог уговора се мора испунити", наглашавају у Министарству просвете.

Репрограма дуга нема, али у пракси онима који су почели да исплаћују кредит, па и у ратама које сами одреде, нису зарачунате камате.

У Министарству подсећају да није реч о комерцијалним кредитима, те да они неће тужити студенте, нити ће бити принудне наплате, али да морају да се поштују уговорене обавезе и кредит да се врати, како би други студенти могли да га користе.

Подсећају да је месечни износ студентског кредита 8.400 динара и да се исплаћује у десет рата, а да не мора да га враћа студент који је завршио студије у року, без изгубљене године и коме је просечна оцена 8,5.

Студент који је испунио те услове у року од 30 дана од дана дипломирања треба да достави оверену фотокопију уверења о дипломирању и поднесе захтев за ослобађање од враћања примљеног студентског кредита.

Студената у пасивном статусу (они који не враћају кредит) тренутно има 7.890, подсећају из ресорног министарства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво