Надвлачење школског конопца у Земуну

Крај септембра је, а за основце у земунској школи "Светозар Милетић" школска година још није почела. Сумње да протест има политичку позадину демантује већина родитеља и тврди да је једини мотив протеста будућност деце. Ресорно министарство и даље без званичног одговора на ситуацију. Има ли изгледа да настава почне?

Пуна зборница и празне учионице. Сви наставници на броју, али не како би држали часове већ да буду на услузи заинтересованим ученицима.

"Ниједно дете није враћено. Као што знате, овде боравак у школи функционише, функционише настава првог разреда, функционишу консултације за осме разреде", каже наставник ликовне културе Милан Игњатовић.

Наставник информатичког и техничког образовања Зоран Тодић верује, истиче, да ће колеге све то надокнадити. 

У међувремену, школа нема органе, a запослени не примају плате. У учионице ће, кажу, пошто ђаци поново седну у клупе.

"Ако вама дође 20 ђака, а нас професора има 30 у смени, не знам каква настава може да се одржи реално", сматра председник синдиката запослених у школи Драган Марковић. 

Данас је у првој смени било 68 ученика, а у суботу су родитељи гласали да ли ће наставити штрајк. Већина је рекла да неће децу слати на наставу, међутим, више од 200 родитеља гласало је супротно. Они нису желели пред камере.  

Пред камере није желела ни Просветна инспекција, која свакодневно долази у школу. Од Министарства је РТС-у стигао писани одговор.

Министарство континуирано предузима мере из своје надлежности како би школа могла несметано да функционише. Данас су у школи пре свега били представници Министарства како би разговарали са в. д. директором и запосленима у циљу нормализације рада школе.  

Уместо порука које министар шаље преко медија, родитељи траже договор. До када ће њихова деца седети код куће?  

"До даљег, до решења ситуације. Ми смо понудили три конструктивна решења на разматрање, желимо да добијемо одговор на та три решења. Сва три нису никакво условљавање, ми желимо да деца наставе да иду у школу", каже родитељ Владимир Николић. 

До тада, наставиће да се окупљају у школском дворишту како би подржали смењеног директора Љубомира Мосуровића. Мосуровић је разрешен дужности 28. августа, а блокада наставе траје од почетка школске године.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво