Брнабић: Људски ресурси су наш највећи потенцијал

Циљ Владе је да Србија има професионалну, ефикасну и љубазну јавну управу и на републичком и на локалном нивоу, изјавила је премијерка Ана Брнабић и поручила да су људски ресурси наш највећи потенцијал и снага.

На отварању скупа посвећеног управљању људским ресурсима у локалној самоуправи, Брнабићева је рекла да има велика очекивања од Националне академије за јавну управу, за коју очекује да ће бити успостављена средином следеће године.

Премијерка је рекла да је Предлог закона о Националној академији за јавну управу упућен парламенту и да ће се наћи на седници 3. октобра, истичући да је рад на том закону велики корак за све нас и да се на његово усвајање чекало више од десет година.

План је био, каже премијерка, да се тај закон усвоји до краја године.

Навела је да та академија треба да укључи све локалне самоуправе којима, како каже, нажалост управљање људским ресурсима никада није била тема и често је била занемаривана.

Нагласила је да за разлику од локалних самоуправа, у Влади Србије постоји Служба за управљање кадровима.

Подсетила је да је као министарка државне управе и локалне самоуправе инсистирала на брзом раду на том закону.

Премијерка је захвалила СКГО која се, каже, већ годинама бави управљањем људским ресурсима истичући важност подршке локалних самоуправа како би академија била успешна и модерна и како би могла да оствари резултат коме се надамо.

Захвалила је и Америчкој привредној комори у Србији и привреди који су својим знањем о људским ресурсима помогли у остваривању постављених циљева.

Брнабићева је на састанку мреже СКГО за управљање људским ресурсима у локалним самоуправама рекла да је пројекат управљања људским ресурсима добар пример сарадње државне управе, локалне самоуправе, међународних организација и приватног сектора.

ЕУ са још 3,6 милиона евра финансира реформу јавне управе

Европска унија издвојиће у наредне три године 3,6 милиона евра за наставак пројекта реформе јавне управе у Србији, са фокусом на управљање људским ресурсима, најавио је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Фабрици је на скупу посвећеном управљањем људским ресурсима, рекао да је структурна реформа у државној управи и локалној самопурави највеће постигнуће које једна земља може да оствари на путу ка ЕУ.

"Треба да будете транспарентни и ефикасни. Честитам премијерки Брнабић што је ставила фокус на ову сферу. Треба знати како се троши новац, али запослени у јавној управи треба да буду љубазни и брижни према својим грађанима", рекао је Фабрици.

Додао је да се ЕУ у марту 2016. године укључила у пројекат чији је фокус на управљању људским ресурсима како би се у јавној управи запошљавало према заслугама и без мешања политичких фактора.

"Имате општине на које можете да се угледате. Општине Пирот и Савски венац, на пример, успешно се реформишу, Панчево, такође, има добар механизам рада, а општина Медвеђа је успоставила одлично мултиетничко окружење", навео је Фабрици.

Он је изразио наду да ће у Србији ускоро бити усвојен Закон о платама у јавном сектору, као и да ће "ЕУ помно пратити дешавања у тој области".

За министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића Предлог закона о Националној академији је револуционарна ствар за наше грађане.

Истиче да ефикасна и услужна локална самоуправа мора да буде стандард, те наглашава да му је драго што се говори о теми која је суштински важна за све планове које је поставило његово Министарство.

"Не говоримо о политици, већ о људима који, послом који обављају, директно утичу на животе наших грађана. Радимо на томе да трансформишемо локалну самоуправу у модерну, способну, економичну и одговорну", рекао је Ружић.

Зато је жеља, каже министар, да искуства, моделе и знање у управљању људским ресурсима из ЕУ, уградимо у наше системе на свим нивоима.

Министар је додао да очекује да ће се ускоро у парламенту наћи и измене и допуне Закона о запосленима у АП Војводини и јединицама локалне самоуправе, будући да оне, како је рекао, доносе унапређење потребно за даљи рад Националне академије.

"Управа и службеници морају да хватају корак са токовима, како би одговарали на захтеве приватног сектора и грађана. Свесни смо да само добри и мотивисани кадрови, адекватно распоређени, обезбеђују ефикасност, каква је потребна за шири друштвени развој", рекао је Ружић.

Директор Генералног директората за демократију Савета Европе Снежана Самарџић Марковић рекла је да су грађани Србије најважнији корисник пројекта реформе јавне управе.

"Боље управљање људским ресурсима у локалној самоуправи води ка једном циљу, а то је модерна, ефикасна самоуправа, односно оно што сви желимо- сервис грађана Србије", рекла је Самарџић Марковићева.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић изразио је задовољство брзином спроводења пројекта и најавама да ће бити настављен.

Станичић каже да су деценије за нама стварале лошу слику о запосленима у локалним самоуправама коју је тешко променити, али и да је пројекат алат у испуњавању постављеног циља.

Навео је да су у Мрежи СКГО за људске ресурсе људи из 170 општина и градова у Србији, те да је на пројекту ангажован један број експерата који могу да пруже много знања запосленима у локалним самоуправима.

Данашњи састанак мреже СКГО за управљање људским ресурсима у локалним самоуправама одржава се у оквиру пројекта "Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи" који се спроводи у сарадњи Канцеларије Савета Европе, Министарства државне управе и локалне самоуправе, СКГО уз финансијску подршку Европске уније и Савета Европе.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво