И у познијим годинама у школској клупи

Почетак школске године у клупе враћа и оне који шансу за школовање користе у познијим годинама. У последње време расте интересовање за такав облик наставе. Прошле школске године било је око пет и по хиљада полазника, а клупе за предстојећу попуњавају се до 15. октобра.

Да за стицање основног образовања никада није касно, потврђује и то да је 120 полазника првог септембра село у клупе школе за функционално образовање одраслих "Ђуро Салај". 

У четвртој деценији први пут и Јасмина Бојић. "Имам 32 године, мама нас има деветоро, па није имала услове за све нас да нас упише. Данас смо учили сабирање и одузимање и латиницу", каже полазница Јасмина Бојић.

Осим редовних, на списку предмета и основне животне вештине.

"Како да се на бакомату снађемо ако имамо картицу, како да попуним неки формулар, значи тај предмет је веома користан за наше полазнике који су нижег социоекономског статуса, ту све иде од међуљудских, папиролошких, сналажење у друштву на разне начине", каже андрагог Радован Тешић.

Шансу да се описмене одрасли имају у 72 школе у Србији. Њихово школовање је убрзано и траје три године.

"У првој години завршавају прва четири разреда основне школе и стичу основе функционалне писмености. У другој години односно у другом циклусу завршавају пети и шести разред и у трећој години завршавају седми и осми разред. То су у ствари и полазници који су стално запослени, тако да они прилагођавају своје време и наставу", каже директорка школе Весна Дамјановић.

А незапослени без завршене основне школе приоритет су Националне службе за запошљавање. Да од стицања знања не одустану мотивише их могућност да се након завршене школе профилишу за одређене занате.

До сада је укључено преко 800 лица која немају квалификација, а обуке су од једноставних занимања - кувари, пекари, посластичари до варилаца, заваривача, руковалаца CNC машинама (рачунарска нумерички управљана машина) као и информатичке обуке и обуке за стране језике.

Могућност да се описмене имају и осуђеници у пет Казнено-поправних завода. Ту шансу прошле године искористило је њих 250.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво