Шабић упутио писмо премијерки Брнабић

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изразио је у писму премијерки Србије Ани Брнабић разочарање што се доношење новог, одавно неопходног Закона о заштити података о личности, по ко зна који пут одлаже на неизвесно дуг рок.

Родољуб Шабић у писму објављеном на сајту Повереника, поводом Модела закона који је доставио Влади, изразио пуно разочарање и неразумевање због односа Владе према настојању Повереника да помогне, као и према Иницијативи великог броја невладиних органија за хитно доношење новог Закона о заштити података о личности.

Повереник је оцене из писма премијерке према којима Модел "садржи бројна добра решења" и "представља јако добар основ за даљи рад", оценио као куртоазне фразе без практичног значаја, с обзиром да га је премијерка обавестила да је Модел "прослеђен члановима Радне групе која ради на припреми новог закона како би га имали у виду".

"Модел закона који је Повереник ставио на располагање Влади заправо је комплетан, образложен, у потпуности у складу с Пословником Владе припремљен нацрт закона. Његовој изради значајан допринос је дао велики број стручњака из цивилног сектора и компетентних НВО", истакао је Шабић.

Шабић је оценио да би стављањем тог Модела у формалну процедуру, излагањем кроз јавну расправу, опсервацијама и критици ; заинтересованих, укључујући ту и Радну групу и сва министарства, и потом евентуалним корекцијама текста, Србија могла да у релативно догледно време добије нов неопходан закон.

Како је истакао, Влада се, уместо за то, опредељује за "активност" која већ дуже од пет година није дала никакав ефекат и да је "и уз најбољу вољу практично немогуће наћи оправдање".
Повереник подсећа да је стање у области заштите података о личности врло лоше, оптерећено бројним проблемима и свакодневним повредама права грађана, што је у великој мери условљено кашњењима и пропустима у усвајању неопходних законских и других докумената.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво