Дефицит радне снаге у грађевинарству, поједине струке изумиру

У грађевинарству недостаје мајстора свих струка. Најтежа ситуација је са тесарима, зидарима, армирачима и мајсторима за завршне радове. Док се Министарство просвете нада да ће дуално образовање занате учинити атрактивним, привредници позивају државу да поправи услове рада, спречи рад на црно и нелојалну конкуренцију како Србија не би остала без радне снаге у грађевинарству.

У пензији је већ четири године, али још ради. Тесар Драгиша Јовановић и даље је на градилишту јер, каже, нема ко да га замени. Млађи не би његовим стопама.

"Дође месец-два дана, ради и једноставно напусти и оде, не свиђа му се јер је тешко или... немам појма. Тесари, зидари недостају, бетонирци недостају, значи те грађевинске струке уопште изумиру", истиче тесар Драгиша Јовановић.

Последњи школовани мајстори из краљевачке шумарске школе изашли су пре две и по деценије. Њих је стипендирао некадашњи грађевински гигант "Каблар", а сада се у трогодишње школе пријави мали број ученика. Бројних смерова више нема.  

"Само имамо једно занимање, то је такозвани оператер за израду намештаја, који је по дуалном систему. Што се тиче грађевинских занимања, нема интересовања, тако да се не зна да ли ће у будућности бити заинтересованих или не за оваква занимања", објашњава директор Шумарске школе у Краљеву Милан Мирковић.

Интересовање није велико ни на нивоу државе. После два уписна круга, у средњим школама остало је готово 300 непопуњених места на грађевинским смеровима. Тај тренд држава се нада да ће преокренути увођењем дуалног образовања. Ипак, у Привредној комори упозоравају да, док се младима не понуде бољи услови и зараде, проблем се неће решити.

"Проблем јесте приликом расписивања јавних набавки којих свакако нема много, али су тако направљене да само велике фирме могу добити посао и онда кад наше фирме учествују после као подизвођачи, остатак који њима иде веома је мали и не могу адекватно да плате своје стручне раднике", каже Звонко Туфегџић из Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког округа. 

Александар Поповић из Привредне коморе Србије напомиње да мора да утиче и држава, пре свега кроз контролу рада, кроз адекватно вредновање компанија које изводе одређене врсте радова да се не деси да имамо компаније које немају ни довољно запослених, ни адекватну радну снагу и да са дампинг ценама конкуришу за послове.

Мања понуда на тржишту рада, надају се у Привредној комори, повећаће зараде у грађевинском сектору. Боље плате, уз решавање осталих проблема, спречиће оне који и испеку занат да срећу потраже преко границе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво