Сећање и помен рударима страдалим у јами "Цигански поткоп"

Рудари Рудника мрког угља "Рембас" из Ресавице обележили су у Сењском руднику славу рудара Светог Прокопија и подсетили се на рударску трагедију која се догодила у јами "Цигански поткоп", на овај дан 1893. године, када је у пожару погинула цела смена рудара.

Церемонија је обављена испред јаме "Александров поткоп", у којој је руда почела да се вади још 1860. године, а која ће уз помоћ фондова Европске уније постати Еко музеј под земљом. 

Рудари су посетили старе рударске јаме, положили венце и цвеће на улазу у јаму "Цигански поткоп Сава" где је одржан и помен страдалим рударима, а на трагедију у којој је страдала цела смена рудара подсетио је управник јаме Сењски рудник Александар Вукојанац.

Свечаности су присустовале делегације осталих рудника ЈП ПЕУ, које су заједно посетиле Музеј угљарства, а затим присуствовати културно уметничком програму који је уприличило КУД "Радослав Лазић" из Стубице.

Иначе, тачан број страдалих рудара није никад утврђен, али се у документима наводи да је то било око 30 рудара. 

"Избио је шумски пожар који се брзо ширио и захватио дрвену јамску грађу, дошло је до урушавања и цела смена је остала у руднику", записали су хроничари тог времена.

У знак сећања на ту трагедију у Сењском руднику је 1900. године подигнута црква "Свети Прокопије", а Свети Прокопије проглашен славом рудара. Званично је копање угља у Сењском руднику почело 1853. године.

За Сењски рудник је везана историја угљарства и индустријализације Србије, овде је снимљен филм "Петријин венац", један од култних филмова српске кинематографије, по делу академика Драгослава Михаиловића у режији Срђана Карановића, а прошле године и сцене за серију РТС "Чизмаши" такође по роману Михаиловића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво