"Сваки четврти погинули у саобраћају млада особа"

Млади у Србији чине око 23 одсто погинулих у саобраћајним незгодама, свака четврта погинула особа у саобраћају је млада особа, а њихов највећи непријатељ је физичка и емоционална незрелост, као и неискуство које их излаже ризику, речено је на конференцији Агенције за безбедност саобраћаја и МУП-а, приликом представљања кампање "Ум на друм".

Млади најчешће страдају викендом, у ноћним сатима, у први сумрак и најчешће страдају возећи неприлагођеном брзином, услед вожње под дејством алкохола и због некоришћења појасева, речено је на конференцији Агенције за безбедност саобраћаја и МУП-а, приликом представљања кампање "Ум на друм".

Начелник Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов каже да је то осетљива тема, као и један од највећих проблема у безбедности саобраћаја, те да се, нажалост, када су млади возачи у питању, не можемо као друштво похвалити бројкама.

"Чињеница да су последњих пет година, од укупног броја саобраћајних незгода, чак у 50 одсто њих учествовали млади возачи, а да су од укупног броја погинулих, више од 20 одсто биле особе између 16 и 30 година старости и то је свакако забрињавајуће. Ипак, морамо да нагласимо да је на овом пољу учињен значајан помак и да се ситуација поправља из године у годину", рекао је Арсов.

Имајући у виду психофизичке особине младих у саобраћају, наводи он, као и њихову потребу за доказивањем и неискуство, јасно је да репресивне мере које спроводи МУП не могу да дају резултате на дуже стазе.

Свестан проблема, МУП је од 2014. заједно са Националном возачком академијом покренуо кампању "Живот за младе возаче", са тренинзима за безбедну вожњу, који су неопходни за безбедно учешће у саобраћају, навео је Арсов и истакао да евалуација јасно показује да су млади возачи који су прошли те тренинге далеко бољи и одговорнији у саобраћају.

Арсов наглашава да је МУП израдио предлог измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја и да се нада скором усвајању, као и да су изменама предвидели рестриктивнији приступ за младе возаче.

Тако, Арсов каже да су најважнији предлози - продужење рока важења пробне возачке дозволе на две године особама које су положиле возачки испит са навршених 19 година, период забране управљања моторним возилима, који је тренутно од 23 до пет сати да се продужи до шест ујутру.

Такође, предлози МУП-а су и ограничења брзине за младе, на ауто-путу до 110 километара на час, на мото-путевима 90 километара на час, а на отвореним путевима брзином 90 одсто од дозвољене и ограничење на управљања возилима снаге мотора до 80 кW. 

Директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић нагласила је да млади, посебно мушкарци, имају највећи ризик да смртно страдају у саобраћају, од припадника других старосних група. 

Наводи да млади највише страдају као возачи, 59 одсто њих је погинуло на тај начин, затим 30 одсто младих страдало је као путници и 11 одсто у својству пешака. 

"Највише младих гине као возач путничког возила - 33 одсто, затим као путник у путничком возилу, 30 одсто, као и возачи моторизованих двоточкаша - 15 одсто погинулих младих", рекла ја Милошевићева.

Млади возач није у стању да при великој брзини управаљ возилом, истиче она, као ни да сагледава ситуацију, а данашњи млади, констатује, живе у времену где је императив неког доказивања.

"То су све ствари које младе доводе у заблуду, млади су у тој фази живота, не би требало да стичу лоше навике, али ми као Агенција и МУП и друге институције имамо задатак са медијима да младима скрећемо пажњу колико је важно да се безбедно понашају", сматра Милошевићева.

Ипак, каже да се последњих пет година број погинулих међу младима смањио и да има тренд смањења страдалих.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво