Регистар зграда пре рока, међу управницима и један Холанђанин

Регистар стамбених јединица почео је са радом 12. јуна, шест месеци пре законског рока, а за две недеље регистроване су 94 зграде, док још око стотинак њих чека на обраду.

Међу регистрованим управиницима зграда налази се и један - Холанђанин.

"За сада су унете зграде регистроване по ранијим прописима, око 13.800 њих, а за две недеље од кад ради Регистар и око 100 нових зграда је регистровано, уз још стотинак које су у фази пријаве, тако да база већ броји око 14.000 зграда", каже помоћница министарке грађевинарства за становање Јованка Атанацковић.

Истиче да је Регистар почео са радом пре законског рока – 12. јуна, иако је законом било предвиђено да проради у јануару наредне године.

Закон о становању, додаје, функционише и то је доказ да ресорно министарство ради без обзира на избор нове владе.

"Ми настављамо започете реформе и важно је да успоставимо систем који ће грађанима дати све јавне сервисе", рекла је Атанацковићева.

Регистар стамбених заједница покренут је у сарадњи са Републичким геодетским заводом, који води јединствену евиденцију и на чијој ће интернет страници моћи да се види свака зграду у Србији.

"Знаћемо тачан број свих стамбених зграда и моћи ћемо лакше да креирамо политику и видимо шта је грађанима потребно како бисмо даље унапредили систем", навела је она.

Такође, развијена је и апликација која ће свим јединицама локалне самоуправе омогућити да једношалтерски систем регистрације зграда, као и упутство за њено коришћење.

"На располагању смо 24 сата за све нејасноће, али верујемо да их нема, јер многе локалне самоуправе успешно примењују систем и то је доказ да смо направили корак напред у одржавању зграда и становању уопште", сматра Атанацковићева.

Занимљиво је да је као управник једне зграде на београдској општини Стари град регистрован један Холанђанин, станар те зграде, којем су комшије указале поверење и дали му подршку да буде управник.

"Чули смо да он жели да унапреди систем, да се секира кад нешто у згради није како треба и станари су му дали подршку да буде управник", навела је Атанацковићева.

Осим регистрације зграда, у току је и обука регистратора, коју је већ прошло 350 њих из 135 локалних самоуправа.

Регистрација би требало да се оконча шест месеци од успостављања Регистра, па се очекује да се зграде до краја ове или почетком наредне године прилагоде новом систему - региструју управнике или изаберу професионалне управнике и одлуче како ће одржавати зграду и бавити се својим зградама.

"Након тога, мораћемо да успоставимо контролу и тамо где има проблема да успоставимо контролне механизме како бисмо имали, пре свега, безбедне зграде", закључила је Атанацковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво