Чувари контејнера – ново занимање поделило Новосађане

Да ли је оправдана одлука новосадског Комуналног предузећа да ангажује чуваре контејнера? Коме је сакупљање секундарних сировина једина зарада, а ко се богати од смећа? То је ток полемике која се води последње седмице, али у Новом Саду ће ускоро на смеће пазити нове патроле.

Ни полиција, ни комунална полиција, већ патроле које је ангажовало комунално предузеће, од 1. јула у Новом Саду стају у одбрану контејнера.

Када буду стартовали, нови новосадски чувари патролираће градом од четири после подне до осам ујутро. Осматраће контејнере да би их заштитили од уништавања, неовлашћеног изношења смећа, одлагања отпада којем ту није место. За све то, Градска чистоћа потписала је уговор са две приватне фирме, вредан готово шест милиона динара.

У Градској чистоћи кажу да месечну штету процењују на више од милион динара.

"Односе се комплетни делови контејнера и праве се мердевине од џакова да би могли да се спуштају у контејнер и избацује се сав отпад напоље, што је поново штета за 'Чистоћу'", објашњава Данијела Јанков из ЈКП "Чистоћа" Нови Сад.

Грађани Новог Сада подељеног су мишљења око чувара контејнера. Једни сматрају да би требало да их буде, а други пак истичу да нису потребни и да ће се грађанима одвајати од личних доходака или од пензија. 

Зато се у неформално насеље у којем живе сакупљачи секундарних сировина уселио страх. Један од њих тако издржава трочлану породицу.

"На дан истерамо по 1.000 до 1.500 динара. Немам никакве приходе, нити имам намеру да сада још нешто тражим од некога, јер знам каква је социјална помоћ. Ми ћемо се борити и даље да радимо, да зарадимо на сваки начин, сем да не крадемо", каже сакупљач секундарних сировина из Новог Сада.

У одбрану сакупљача секундарних сировина стали су рециклери. Кажу – комунално предузеће одузима, често, једину зараду за око 20.000 људи.

"Седамдесет одсто сакупљача сировина чине Роми и терамо их у зону у којој неће обезбедити своје преживљавање", објашњава Кристина Цвејанов из Српске асоцијације рециклера.

Рециклери кажу и да не штите свој интерес, јер откуп сировина од сакупљача чини тек неколико процената прикупљеног материјала. А за то плаћају 11 одсто пореза. У "Чистоћи" их, ипак, оптужују да брину једино о богаћењу. Годишњи профит који би, уместо њих, могли да остваре процењују на 20 милиона динара.

"Све оно што се нађе у контејнерима припада ЈКП 'Чистоћа' и Граду Новом Саду и Новосађанима, то значи да је онда почињена штета свима", каже Данијела Јанков ЈКП "Чистоћа" Нови Сад.

Да ли комунално предузеће има капацитете да преради сав отпад – у томе се са рециклерима не слажу. Сагласни су да би компромисно решење било да се они који зарађују од смећа уведу у легалне токове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво