УНС: Канцеларија главног косовског тужиоца дискриминише српске новинаре

Удружење новинара Србије са својим огранком на Косову оштро је протестовало због одлуке Канцеларије главног тужиоца на Косову да изостави и онемогући учешће представника медија на српском језику и УНС-у на данашњем округлом столу о кривичним делима над новинарима у Приштини.

УНС наводи да округли сто који се одржава, уз подршку ОЕБС-а, на дневном реду има теме од значаја за целокупну новинарску заједницу, јер се разговора о нападима и притисцима на новинаре који су пријављени тужилаштву.

На ту тему прилику да дискутују добили су само представници косовских тужилаштава, новинарских и медијских организација косовских Албанаца и представници ОЕБС-а.

Позив председнику УНС-а на Косову Будимиру Ничићу и малом броју представника српских медија стигао је 17 сати пре одржавања догађаја, а после истека датог рока за пријављивање учешћа. Позив је послат синоћ, 20. јуна електронском поштом у 19.22 и садржао је јасну напомену да учешће може да се пријави тога дана до 16 сати.

"Изостављање релевантних организација попут наше, која окупља више од 100 новинара и медијских радника на Косову, као и представника медија на српском, представља флагрантну дискриминацију, коју је овог пута спровела Канцеларија главног тужиоца Косова, уз подршку ОЕБС-а", навео је УНС у саопштењу.

УНС са својим огранком на Косову упозорио је да нема никаквог напретка у истрагама убистава и киднаповања новинара и медијских радника на Косову и да УНС има евиденцију за седам убијених и несталих колега који су извештавали за медије на српском и шест новинара који су убијени, а радили су за косовске медије на албанском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво