Вулин: Слика о Србији промењена због мигрантске кризе

Слика о Србији значајно је промењена захваљујући нашем понашању у мигрантској кризи, изјавио је данас министар за рад Александар Вулин који је присуствовао обележавању две године постојања и рада Привременог прихватног центра за мигранте у Прешеву у који је уложено више од три милиона евра.

Александар Вулин је, поводом Међународног дана избеглица, истакао да је поносан на Србију и све њене грађане јер су показали да су, као ниједна друга земља у Европи, па можда и у свету, у стању да разумеју туђу муку и покажу колико су организовани и солидарни.

"Ово је земља кроз коју је прошло милион људи без иједног инцидента и то наравно није случајно. Захваљујући раду свих служби и министарстава, као и огромној подршци грађана Србије све ово је било могуће. Да се према њима нисмо понасали достојанствено као према људским бићима зар мислите да би милион људи прошло без инцидента", рекао је Вулин додајући да сваки грађанин Србије може да буде поносан на себе.

Он је подсетио да је пре две године Влада Србије, по наређену тада премијера Александра Вучића, оформила Прихватни камп у Прешеву.

Вулин се захвалио сада председнику Србије Вучићу на, како је навео, огромном личном доприносу и томе што је највише пута као премијер, од свих својих колега у Европи, обишао мигранте инсистирајући на томе да према њима морамо да будемо хумани и достојанствени.

"Ово не би било могуће без огромног учесћа свих припадника МУП-а и личног доприноса министра Небојше Стефановића, као што не би било могуће и без великог рада и ентузијазма припадника Војске Србије и помоћи министара Братислава Гашића и Зорана Ђорђевића", рекао је Вулин.

Према његовим речима, то не би било могуће ни без Мининстарства здравља и министра Златибора Лончара, али и без локалне самоуправе Прешева и свих грађана Србије који су разумели да је туђа мука нешто на шта мора да се одговори.

Вулин је подсетио и да је у Мигрантски центар у Прешеву уложено више од три милиона евра додајући да је све то новац од донација.

"Влада Србије није имала терет буџетских давања читавој мигрантској кризи зато што је највећи део новца био обезбеђен од стране донатора, а на првом месту то је била ЕУ'', рекао је Вулин.

Ту су били, каже и билатерални донатори - Јапан, Норвешка, Кореја, а имали смо помоћ и од стране Руске федерације.

Према његовим речима, не сме да се заборави и да су нам преко међународних организација помагале и САД и Велика Британија, као и да је Влада Немачка, кроз разне пројекте, много уложила и у Прешеву, али и у читаву Србију.

"Наш циљ, када смо почели да радимо у Прешеву, био је да ове људе збринемо, а онда смо, како се криза развијала, разумели да морамо да радимо и на њиховој правној, здравственој и свакој другој заштити како би се они осећали достојанствено и у Прешеву и у Србији", рекао је Вулин.

"Одлука Међународне организације рада није пресуда"

Министар Вулин појаснио је да се Међународна организација рада (ИЛО) није изјашњавала о томе да ли протерани Срби из Хрватске имају право на пензије већ је, каже, дала мишљење да ли Хрватска крши одређене конвенције. 

"То није никаква пресуда. ИЛО је одговорила на захтев синдиката пензионера да саопшти да ли Хрватска крши или не крши конвенције зато што не исплаћује пензије Србима из Хрватске за период трајања грађанског рата", навео је Вулин.

"Међународна организација рада је само навела да Хрватска тиме не крши конвенције" рекао је Вулин, наводећи да то мишљење може да буде нешто што ће Влада Хрватске користити, али је нагласио да ће Србија наставити да се бори за пензионере.

Подсетио је да српска влада годинама инсистира, а и он је више пута као министар тражио разговоре на ту тему.

"Није могуће да сте радили неко време, да имате радни стаж и да се то не признаје. Наставићемо да се боримо за наше пензионере", поручио је Вулин и још једном подвукао да мишљење ИЛО није пресуда.

Хрватски медији су пренели да Међународна организација рада (ИЛО) сматра да Хрватска није дуžна да пензионерима претеžно српске националности из некадаšње САО Крајина и Републике Српске Крајине исплати пензије за период од поцетка рата на до 1998. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво