Очеви у Србији нису довољно уз децу

У част свим очевима и њиховој улози у друштву, обележава се Међународни дан очева. Чак четвртина очева у Србији не учествује у било каквим обавезама око детета, највећи број је уз децу само када се играју, док само трећина разведених редовно плаћа алиментацију, истичу учесници конференције организоване поводом Дана очева.

Дан очева се слави треће недеље у јуну у 52 земље. Први пут је обележен у Америци 1908. године. Установљен је после једне велике рударске несреће у којој је погинуло 360 људи, када је много деце остало без очева.

У видео-запису који је добио један тата, између осталог, пише: "Хвала што си баш ти мој тата... што си расположен да ме купаш свако вече, што си ту да замениш маму када је уморна, што уз утакмице стижеш са мном да гледаш и цртаће." Од тренутка када је Лазар дошао на свет, Милош каже да је улогу оца схватио на прави начин.

"Пуно радим, али кад год дођем кући, ја га купам, пресвлачим, играм се с њим и стварно сам пресрећан", каже Милош Шаренац, истичући да су му то најлепши тренуци који могу да му се десе.

"Лазар воли ноћу млеко, па тата устане да га храни. Није ми никакав проблем, већ задовољство, иако ујутру радим рано, ја поред њега не осећам умор", наглашава Милош.

Милошева супрпуга Невена Шаренац напомиње да јој је велика помоћ, поготово у данашње време када, како каже, очеви схватају родитељство олако.

"Као мамина је то улога, а тата ради, зарађује. Стварно ми је велика подршка, а планирамо, кад још мало стаса, друго, па треће дете", наводи Невена.

"Ја сам матичарки обећао троје деце, па видећемо", надовезује се Милош.

Међутим, није увек овако. Подаци које је представио Уницеф показују да многа деца немају одговарајућу подршку и љубав оца у одрастању и развоју.

Северин Леонарди из Уницефа наводи да су очеви у Србији ретко укључени и ангажовани током трудноће, порођаја или у директној бризи о деци, бебама, иако је свакодневна укљученост оба родитеља добро родитељство.

"То је један од најбољих начина да се обликује будућност детета. Само нешто више од 35 одсто очева учествује у образовним активностима, и то тек када су деца старија, у узрасту од три до пет година", напомиње Леонардиjeва.

И наши социолози наводе да, када је дете мало, чак четвртина очева не учествује у било каквим обавезама, а када учествује, највећи број је уз децу само када се играју.

Тек трећина разведених очева редовно плаћа алиментацију, а када је реч о деци невенчаних родитеља, чак две трећине очева то не чини. Улога оца може да буде већа, поручују учесници конференције организоване поводом Међународног дана очева.

Гордана Племић из Удружење "Родитељ" каже да очевима треба подршка – и од супруге, од њихове породице, као и од друштва уопште.

Међународни дан очева обележава се у целом свету. А поруке подршке, љубави и захвалности, слали су и очеви попут Новака Ђоковића и Ендија Марија. Још једну важну поруку има и супертата са почетка ове приче: "Поручујем да буду уз супруге и помажу око деце, за момке који су сами, урадите то што пре. Родитељство је најлепши осећај, и када нема услова, верујте, то је најлепши период у животу једног мушкарца."

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 20. јун 2017, 14:00)
Милан [нерегистровани]

Тате су дискриминисане, системски

"И наши социолози наводе да, када је дете мало, чак четвртина очева не учествује у било каквим обавезама...", "Тек трећина разведених очева редовно плаћа алиментацију..."
Ни реч о дискриминацији очева? Ни социолози, ни новинарка, ни други саговорници. Чак ни поводом Дана очева. Не желим да спадам у четвртину очева која не учествује у одрастању своје деце, не спадам у трећину разведених очева који не плаћају алиментацију... али спадам у велику групу очева којима се ускраћује да виђају своје дете. Обраћања Центрима за социјални рад су најчешће узалудан посао, нервирање и губљење времена. Нарочито ако се дете (као у случају г. Поповића) налази у суседној држави (са том разликом што немају сви очеви такав медијски утицај, финансијске могућности као г. Поповић...) О подједнаком правима очева и мајки је илузорно говорити. Очевима се шаблонски додељује сваки други викенд и свака друга среда што је премало.
Једино право (и обавеза) је алиментација. Када се томе додају опструкције и инструисање деце онда се дође до тога да тата види дете тек 2 пута по пар сати за 6 месеци?! Институције ћуте, време пролази... Ова врста насиља над децом (пре свега) и очевима се налази испод радара свих организација које се баве људским правима и друштва у целини. О томе се не говори, као ни у овој репортажи јер од права жена (оправдано), ЛГБТ (оправдано), животиња (оправдано)... очеви (самим тим и деца јер су ускраћена) не могу да дођу на ред.

(понедељак, 19. јун 2017, 23:47)
Zoran [нерегистровани]

Tate su diskriminisane, sistemski

Samo u Srbiji, broj dece koje se posle razvoda dodeljuju ocevima je oko 'statisticke greske'. Ratifikacijom Deklaracije Saveta evrope o pravima deteta na jednaku dostupnost oba roditelja i mi smo u nas porodicni zakon uneli kateoriju "Zajednicko starateljstvo". Ali samo deklarativno. Jer klauzule da prilikom razvoda detetu mora u presudi biti navedeno prebivaliste totalno deradira ovu odredbu. Sve se svodi da otac povremeno moze da "vidja" dete... a ne radi se uopste o tome:otac, posle razvoda, ima PRAVO da sa detetom provodi isto vremena koliko i majka. Takvu presudu, dete, sedam dana kod oca, sedam kod majke - (istina privremeno resenje) Milan Popovic (protiv Severine) mogao je da 'dobije' samo u Zagrebu, ali ne i u Srbiji. Zatoje Hrvatska u EU, a mi cemo biti, mozda....a koliko imamo divnih prica gde su ocevi uspesn sami odgajali svoju decu, ali se o tome ne prica...prica o almentaciji je skretanje price na drugu temu i najcesce cista vulgarizacija citavog problema.