Херој који је одушевио Тита и спасио част Београда

Кад су дипломате у посети некој земљи, безбедност је на највишем нивоу. Тако је било и пре 40 година када је Београд на данашњи дан угостио више од 30 делегација Конференције за економску безбедност и сарадњу - КЕБС. Ипак, велики догађај могла је да угрози отмица авиона.

Док су дипломате преговарале у Сава центру, у Сурчину се одвијала права драма. Да није било њега, у свет би о Југославији као организатору скупа КЕБС-а отишла негативна слика. Ђорђе Хољац је човек који је спасио част Београда.

"Са унутрашње линије Варна-Софија авион је отет, и отмичар долази у Београд да отме керозин и настави пут за Западну Немачку. Тада је Тито консултован а он је рекао: енергично и без жртава. Шта значи енергично - не може даље, али нико не сме да буде рањен, а још мање смртно погођен", објашњава инспектор у пензији Ђорђе Хољац.

Отмичар, син бугарског полицајца, захваљујући тајној и ефикасној операцији југословенских безбедносних служби, брзо је разоружан.  

"Ово се све завршило за два сата и Тито се одушевио. Ишао је код Брежњева и Картера и причао 'ови ваши Делта одреди ништа не раде, а види моје специјалце'", напомиње Хољац.

Иако, каже, нема доказа, верује да је то био тест на који је Бугарска ставила Југославију. 

"Али како то баш да се деси прва отмица и баш у Београду у време КЕБС-а, мало је овако...не треба човек полицијски нос да има и да размишља да схвати. То се тада није говорило из безбедносних разлога, због политичких односа о томе није било упутно да се прича", напомиње Хољац. 

А данас овог инспектора на драму подсећа само орден којим га је Тито одликовао за храброст. Чек од 5.000 динара одавно је потрошио.  

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво