Хитне мере – нова заштита за жртве насиља у породици

Удаљавање насилника из стана, уколико живи са жртвом, и забрана приласка жртви су хитне мере које ће од сутра моћи да изричу полицијски службеници, а продуже судије. Жртви се оставља довољно простора да се охрабри, осамостали и да не одустане од даљег процесуирања, каже за РТС министарка правде Нела Кубуровић. Новом мандатару владе остављене добре основе за рад, истиче министарка.

Сутра на снагу ступа Закон о спречавању насиља у породици. Као највећа заштита за жртве истиче се примена хитне мере.

"Закон сутра почиње да се примењује након више од шест месеци откако је усвојен. Највећу пажњу изазивају хитне мере које се први пут уводе у наш систем. Постоји могућност изрицања две хитне мере: удаљавање насилника из стана, уколико живи заједно са жртвом, и забрана приласка жртви", рекла је министарка правде Нела Кубуровић гостујући у Дневнику РТС-а.

Објашњава да полицијски службеник након пријављивања може да одреди једну од ове две мере која може да траје 48 сати.

"Након тога судија одлучује да ли ће се мера продужити још 30 дана. Дакле, постоји могућност да насилник буде моментално удаљен на 32 дана што оставља жртви довољно простора да се охрабри, осамостали и да не одустане од даљег процесуирања, односно неповлачења од поступка који ће се водити према насилнику", истакла је Кубуровићева.

Карактеристично за овај закон је да ће они који га не буду примењивали бити санкционисани.

"Закон предвиђа појачану одговорност свих који морају да примењују закон, било да је у питању дисциплинска одговорност када је реч о носиоцима правосудних функција ако не поступају у роковима који су предвиђени, а са друге чак и прекршајна ако су у питању полицијски службеници али и сви који не буду пријављивали насиље које се око њих дешава. Постоји обавеза свих нас да реагујемо на насиље, пријавимо насиље, а државни органи су дужни да и у оквиру свог редовног пословања, ако има назанка да је насиље почињено, исто рако реагују", наводи министарка правде.

Уводе се и нова крвиична дела – полно узнемиравање и прогањање.

"Истовремено са доношењем овог закона уследиле су измене и допуне Кривичног законика увођењем кривичних дела против полне слободе, чиме смо се ускладили са Истанбулском конвенмцијом. Закон о спречавању насиља у породици се примењује и у поступку када је реч о кривичним делима против полне слободе, па и у оквиру нових кривичних дела", каже Кубуровићева.

Где подвући границу - знаће онај ко ће закон примењивати, а, како каже министарка, имали су довољно времена да с е обуче

"Спроведена је можда најсвеобухватнија припрема за примену закона, континуирано полицијских службеника, јавних тужилаца и судија – око 1.500 лица. Не завршава се са овиме обука, наставља се и током јуна где се посебна пажња посвећује јавнотужилачким и судијским помоћницима, а од септембра ће бити и нови круг обуке који ће се односити на проблеме који су се јавили у пракси а чији је циљ уједначено поступање и уједнчана судска пракса када је примена овог закона у питању", закључила је Нела Кубуровић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво