Агенција: Неосноване оптужбе повереника

Оптужбе повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности да Агенција за борбу против корупције "заташкава сумњиве радње", неосноване су и само урушавају углед институција, поручује Агенција.

"Имајући у виду да повереник на позиве Агенције за борбу против корупције није извршио увид у документа, нити је опозвао тајност података, као и да није сачекао да то учине други овлашћени органи којима се Агенција обратила - Управа за спречавање прања новца и Више јавно тужилаштво - очигледно није имао интерес да јавност буде упозната са целокупном документацијом у случају Синиша Мали", наводи се у саопштењу Агенције.

Агенција указује јавности да је још у августу 2016. године "надлежном тужилаштву поднела опширан Извештај о сумњи за извршена кривична дела за која се гоне по службеној дужности у случају Синиша Мали, чиме је доказала да ради у интересу грађана и заштити општег интереса".

Повереник је саопштио да је против Агенције изрекао другу новчану казну, у износу од 180.000 динара, због непоступања по решењу повереника којим је наложено да се порталу "Пиштаљка" дају информације, односно документи из списа предмета контроле имовине и прихода градоначелника Београда Синише Малог.

У саопштењу повереника се наводи да Агенција непоступање по налогу повереника у потпуности "објашњава" тиме да је реч о подацима који су "строго поверљиви" и који су као такви означени од стране других органа, Јавног тужилаштва и Управе за спречавање прања новца.

"Ови аргументи Агенције нису прихватљиви из више разлога. На првом месту због чињенице да се у току поступка Агенција на њих није уопште позивала. Агенција је захтев 'Пиштаљке' одбила позивајући се на 'угрожавање тока поступка' који води и на "заштиту приватности" градоначелника. Позивање на 'нове' разлоге тек у фази извршног поступка је, разуме се, правно неодрживо", сматра повереник.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво