Како до бесплатног путног осигурања

Ако намеравате да путујете на годишњи одмор у иностранство потребно је да обезбедите здравствено осигурање. Тај се посао обавља брзо у некој агенцији за осигурање, довољно је да код себе имате пасош и новац. Новац бисте могли да уштедите јер грађанима Србије посебно путно осигурање за већину европских земаља не треба.

Две вести за све који ових дана пакују кофере: Добра је да Србија има потписан споразум са 20 земаља у којима се може бесплатно користити здравствено осигурање; лоша је да се једино у Пољској и Великој Британији може само са пасошем код државног лекара. За све остале земље неопходна је двојезична потврда о осигурању. А добијање те потврде траје.

Да бисте добили потврду о бесплатном осигурању у иностранству прва адреса на коју треба да се обратите је дом здравља. Али овде процедура тек почиње, јер са овим једним папиром одлазите на преглед код изабраног лекара. 

А лекар ће више прегледати здравствени картон него вас.

"Он извуче ваше болести ако болујете, онда иду хроничне болести ако болујете, а онда болести од којих сте боловали у задњих 12 месеци. Плус због стоматолошких проблема, носите картон на увид стоматологу где се уписује стање ваших зуба", каже др Александар Стојановић, директор Дома здравља Палилула.

И ту није крај. Са попуњеним обрасцем и књижицом идете пред комисију РФЗО-а. Процедура је сложена због злоупотреба полиса. Фонд је прошле године издао 26.000 путних осигурања.

Душан Узелац из "Каматице" каже да је то, на нивоу просечне породице која летује, на пример, у Грчкој, 5.000 до 6.000 динара.

"Требало би појачати притисак на те процедуре које треба да буду једноставније", рекао је Узелац.

"РФЗО је, као и Завод за социјално осигурање, иницирао неколико пута промену процедуре издавања двојезичне потврде, али како Закон о здравственом осигурању предлаже ресорно Министарство, надамо се да ће након наредне измене Закона о здравственом осигурању процедура бити лакша и бржа за наше осигуранике", каже в. д. директора РФЗО-а др Верица Лазић.

А док се то не догоди, грађанима је због недостатка времена и даље једноставније да купе осигурање, јер да би га обезбедили бесплатно – потребан им је још један мини-годишњи одмор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво