Одликаше привлаче перспективни смерови у стручним школама

Око 72.000 осмака чека готово 76.000 места у средњим школама. Ипак, и поред тога, у некима од њих тражиће се место више. Према анкетама Форума средњих стручних школа и ове године најтраженије биће електротехничке, медицинске и економске школе. За упис у њих потребан је, кажу, исти број бодова као и за најбоље гимназије.

Чиме ће се бавити у животу неко зна од малих ногу, другима је то једна од најтежих одлука.

Правило да бољи ученици иду искључиво у гимназије одавно више не важи. Одликаше већ годинама привлаче и перспективни смерови у средњим стручним школама.

"То је информациона технологија, то су здравствене струке, економија, право и администрација, туристички техничар. То су занимања која траже огроман број поена. Када кажем огроман, мислим на 90 до 100 поена", наводи Миодраг Антић из Форума средњих стручних школа.

И дуално образовање је све популарније. Сигурно запослење учинило је да је у појединим школама прошле године био рекордан упис. Ове године надлежни најављују још 17 нових образовних профила.

Са друге стране, они који планирају да упишу факултет традиционално су кандидати за гимназије. И поред дугогодишњег чекања на реформу и те школе прилагођавају се духу времена.

"Осма београдска гимназија конкретно је добила од следеће школске године једно информатичко одељење, које уписују само талентовани ученици. Слична је ситуација и у неким другим, на пример, у Земунској гимназији постоји одељење за физику, тако да се прате трендови", истиче Александар Марков из Форума београдских гимназија.

Одлука о даљем школовању прва је и једна од најбитнијих у животу. У Центру за професионалну оријентацију подсећају на најчешће грешке.

"Оно што је добра школа за другарицу или друга, можда то није добра школа за мене лично или бирање искључиво на основу близине становања. Значи, то никако није згодно", каже Ивана Божић из Центра за професионалну оријентацију.

Ту су и савети оних који су их пратили од првог разреда.

"Ослушкујте себе, верујте у себе, тражите подршку ваших родитеља и нећете направити грешку", поручује Горица Клисура, школски психолог.

Ипак, на крају поручују – нека листа жељених школа буде баш ваша. Одабир школе својеврстан је тест одговорности и способности ученика да донесу одлуку. И каква год она била, та одлука је пре свега добра лекција да све оне наредне у животу буду још боље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво