Синдикати протестовали у Београду, предали захтеве Влади

Под геслом "За веће зараде, вратимо достојанство раду" у подне је на Тргу Николе Пашића почео првомајски протест Савеза самосталних синдиката и Удружења гранских синдиката "Независност". Скуп је настављен протестном шетњом до зграде Владе и завршен предајом захтева за повећање плата, боље услове рада и измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Представници два највећа синдиката поручују да је "време да живимо боље". Првомајским прогласом најавили су да ће тражити повећање плата, јер то, како кажу, не значи само бољи стандард за раднике, већ и пут ка бржем економском расту, смањењу корупције и социјалних тензија.

Окупљенима на Тргу Николе Пашића обратили су се испред СССС његов председник Љубиша Орбовић и председник синдиката "Независност" и професор ФПН-а Зоран Стојиљковић.

"За овај 1. мај смо се окупили са захтевима за веће зараде, за достојанствен рад, да једноставно можемо да од својих плата живимо, да можемо од својих пензија да живимо, да наша деца налазе своју будућност и перспективу у овој земљи, јер то је наша земља, то је њихова земља", поручио је Орбовић.

Подсетио је на захтев ММФ-а да се смање плате и пензије, да се радни век повећа на 65 година, а мотив за све је, каже, да се њима обезбеди плаћање камата.

"Радници тешко живе, а пензионери су још угроженији, јер не могу додатно да раде, а пензије су мале, такође, деца стално гледају како да оду из земље", рекао је Орбовић и додао да су се синдикалисти данас окупили да траже веће зараде и достојанствен рад, али и обезбеђивање боље перспективе деци.

У име Уједињених гранских синдиката "Независност" окупљенима се обратио председник синдиката Зоран Стојиљковић, који је поздравио и "све оне који су данас на уранку и славе".

Како каже, сигуран је да су и они сагласни са захтевима радника, али не верују да нешто може да се промени, па нису дошли. "Паролом 'гледај своја посла и не мешај се' нећемо ништа постићи", поручио је Стојиљковић.

"Наш је проблем што нас 90 одсто људи подржава, а једва да нас има 10 одсто који бисмо нешто учинили да се ствари промене. Ми смо ту дошли да нешто покушамо да урадимо и да променимо", рекао је Стојиљковић. 

И Европска конфедерација синдиката је ову годину прогласила годином борбе за веће зараде.

Наши синдикати траже да плате прате раст БДП-а, профита који остварују фирме и раст цене потрошачке корпе.

Међу конкретним захтевима у прогласу су и повећање минималне цене рада, али и измена пензијског закона којим би се за све који су отишли у превремену пензију казнени поени укинули када напуне 65 година.

Те и остале захтеве синдикати су симболичном шетњом однели у Владу Србије. Протестној шетњи синдикалиста су се придружили и демонстранти Левог самита Србије.

И пре него што су очекивали, одговор је стигао из "Колубаре", у којој је премијер посетио рударе.

"Желим многе од вас да обрадујем али рекао бих и велики број људи у Србији, који немају бенефициран стаж, а пре 65 године су отишли у пензију. Дакле, нећете због превременог одласка у пензију, нећете имати умањење до краја живота. Дакле, до 65. године плаћате пенале после 65. када улазите у рок за одлазак у пензију тога више нема", рекао је Вучић.

Иначе, минимална цена рада је крајем прошле године повећана на 130 динара, а у септембру се очекује ново повећање. Са уранка на Гочу, и министар рада поручио је да положај запослених мора да се побољшава, а права из радног односа поштују.

Остали аутори: Оливера Петровић Стојанчић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 02. мај 2017, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

Коначно заједно

Коначно су чланови Самосталног (тзв. државног) и Независности наступили заједно, што је одлична вест и може довести до значајних резултата. Деценијама су службе здушно радиле да их држе одвојено, контролишући кадрове и ширећи неповерење. Истовремено, запослени у приватном сектору пре бирају да остану у свом очајном положају него да ризикују губитак посла. Наши синдикати морали би, као у другим земљама, интензивније да се баве правном заштитом, како би радницима обезбедили примену свих механизама које иначе предвиђа Закон о раду.

(уторак, 02. мај 2017, 08:32) - anonymous [нерегистровани]

Nemojmo preterivati

Sindikati pre kapitalizma imali su zadatak da kupuju jeftinu klopu da ne gladujemo pa ce manje da mislimo o uslovima i platama.
Danas sindikati rade isto samo sto se vise razbacuju sa drzavnim i radnickim parama pa zato i traze povisice, i bolje uslove ali nisu radnicke fabrike

(понедељак, 01. мај 2017, 22:18) - DDanonymous [нерегистровани]

Nema vise socijalizma...

Dragi moji radnici,slusao sam vas 90-tih proslog vijeka kad ste rusili socijalizam i dovodili kapitalizam i pricali i vikali kako cete imati plate 5000 DM/ mjesecno,kao u Njemackoj,a ja sam vam govorio da cete postati jeftina radna snaga zapadnih kompanija kojima cete donositi enormni profit,jer kapitalizam nije krava muzara k'o socijalizam.Sada su pare u rukama kapitalista a u vasim crvene zastavice,pa masite njima do besvjesti i vicite koliko vas grlo nosi,da vam bude lakse..

(понедељак, 01. мај 2017, 20:45) - veseli petar [нерегистровани]

o sustini

Citam neke kojima sve vreme je opravdanje losi sindiksti. Necu reci nista novo ali treba svi da upamte kakvi su obicni clanovi sndkata takav je vrh istih. Znaci ako su obicni clanovi aktivni, agilni, uporni, tacno odredjeni premav proritetnim ciljevima i samim tim skloni i kontroli vrhova sindikata, e onda nema korupcije u vrhovima sindikata. Muka mi je od onih koji stalno kukaju ali nece ni malim prstom da se pomere. Na zapadu je poprilcno aktivno clanstvo,vzsto im je i lakse i bolje.Mislite da bi im kapitalisti dali i mrvicu da oni sami nisu jaki..

(понедељак, 01. мај 2017, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

дискутабилно

Ко осим њих самих тврди да су највећи. Режимима одговарају такви који су јалови и поткупљиви, те их свуда рекламирају а остале гуше и игноришу.