Синдикати протестовали у Београду, предали захтеве Влади

Под геслом "За веће зараде, вратимо достојанство раду" у подне је на Тргу Николе Пашића почео првомајски протест Савеза самосталних синдиката и Удружења гранских синдиката "Независност". Скуп је настављен протестном шетњом до зграде Владе и завршен предајом захтева за повећање плата, боље услове рада и измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Представници два највећа синдиката поручују да је "време да живимо боље". Првомајским прогласом најавили су да ће тражити повећање плата, јер то, како кажу, не значи само бољи стандард за раднике, већ и пут ка бржем економском расту, смањењу корупције и социјалних тензија.

Окупљенима на Тргу Николе Пашића обратили су се испред СССС његов председник Љубиша Орбовић и председник синдиката "Независност" и професор ФПН-а Зоран Стојиљковић.

"За овај 1. мај смо се окупили са захтевима за веће зараде, за достојанствен рад, да једноставно можемо да од својих плата живимо, да можемо од својих пензија да живимо, да наша деца налазе своју будућност и перспективу у овој земљи, јер то је наша земља, то је њихова земља", поручио је Орбовић.

Подсетио је на захтев ММФ-а да се смање плате и пензије, да се радни век повећа на 65 година, а мотив за све је, каже, да се њима обезбеди плаћање камата.

"Радници тешко живе, а пензионери су још угроженији, јер не могу додатно да раде, а пензије су мале, такође, деца стално гледају како да оду из земље", рекао је Орбовић и додао да су се синдикалисти данас окупили да траже веће зараде и достојанствен рад, али и обезбеђивање боље перспективе деци.

У име Уједињених гранских синдиката "Независност" окупљенима се обратио председник синдиката Зоран Стојиљковић, који је поздравио и "све оне који су данас на уранку и славе".

Како каже, сигуран је да су и они сагласни са захтевима радника, али не верују да нешто може да се промени, па нису дошли. "Паролом 'гледај своја посла и не мешај се' нећемо ништа постићи", поручио је Стојиљковић.

"Наш је проблем што нас 90 одсто људи подржава, а једва да нас има 10 одсто који бисмо нешто учинили да се ствари промене. Ми смо ту дошли да нешто покушамо да урадимо и да променимо", рекао је Стојиљковић. 

И Европска конфедерација синдиката је ову годину прогласила годином борбе за веће зараде.

Наши синдикати траже да плате прате раст БДП-а, профита који остварују фирме и раст цене потрошачке корпе.

Међу конкретним захтевима у прогласу су и повећање минималне цене рада, али и измена пензијског закона којим би се за све који су отишли у превремену пензију казнени поени укинули када напуне 65 година.

Те и остале захтеве синдикати су симболичном шетњом однели у Владу Србије. Протестној шетњи синдикалиста су се придружили и демонстранти Левог самита Србије.

И пре него што су очекивали, одговор је стигао из "Колубаре", у којој је премијер посетио рударе.

"Желим многе од вас да обрадујем али рекао бих и велики број људи у Србији, који немају бенефициран стаж, а пре 65 године су отишли у пензију. Дакле, нећете због превременог одласка у пензију, нећете имати умањење до краја живота. Дакле, до 65. године плаћате пенале после 65. када улазите у рок за одлазак у пензију тога више нема", рекао је Вучић.

Иначе, минимална цена рада је крајем прошле године повећана на 130 динара, а у септембру се очекује ново повећање. Са уранка на Гочу, и министар рада поручио је да положај запослених мора да се побољшава, а права из радног односа поштују.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво