Подухват у КЦС, пацијенту уклонили тумор мозга док је био будан

Четрдесетједногодишњем пацијенту из Београда тумор мозга је уклоњен док је он био будан. То је прва таква интервенција која се ради на Клиници за неурохирургију Клиничког центра Србије, иако су стручњаци ове установе пре 20 година, радили операције у будном стању код пацијената са епилепсијом.

Тумор, величине песнице захватио је леву мождану хемисферу и временом би, објашњавају неурохирурзи, растао и прешао у малигно стање. Поред проблема које је тумор већ правио, величина би тада угрозила и пацијентов живот.

После отварања лобање, у потпуној анестезији, пацијент је током читаве операције био у будном стању или у фази као да спава, како би и сам асистирао током интервенције.

"Циљ операције је да извадимо тумор комплетно и да његове основне функције остану нетакнуте и да се онда временом и те друге функције, памћења, запамћивања, краткорочне меморије, да оне буду очуване и да се након операције, опораве", рекао је неурохирург Драган Савић са Клинике за неурохирургију.

Неуропсихолог Гордана Томић са Клинике за неурологију Србије каже да је током операције колеге обавештавају где се налазе тренутно, која је локализација интервенције и да она затим пацијента пита да ли може да разуме шта је прочитала и да ли може да разуме шта она говори.

"Болесник мора да буде у стању да у сваком тренутку сарађује са нама, суштина је да из операције изађе без оштећења функција мозга које су биле сачуване пре операције", каже Бранко Милаковић, начелник Анестезије и реанимације на КЦС.

На Клиници за неурохирургију годишње се уради више од 2.000 операција. Код најмање 15 пацијената, тумор би требало уклањати на такав начин.

"Неурохируршка клиника заиста има традицију праћења савремених токова. У последњих неколико година значајно, не само због ентузијазма, већ подршке управе и министарства, промил шаљемо у иностранство, увели смо нове процедуре које се нису радиле у нашој земљи", рекао је директор Клинике за неурохирургију проф. др Милош Јоковић.

Тим од 15 стручњака оперисао је дуже од четири сата. Тумор је у потпуности уклоњен, а у наредном периоду видеће се да ли је пацијент задржао све функције које нису већ биле оштећене.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво