Данас је Велики петак

Хришћани у целом свету обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христос умро распет на крсту на Голготи.

Тог дана Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио да буде распет на крсту.

"Велики петак је радосна туга. То није очај, то није жал за покојним Исусом", каже професор Љубомир Стојановић са Богословског факултета у Београду.

"То је дан спасоносне радости, додаје он, и подсећа да на Велики петак Христос отвара врата раја и у њих уводи покајаног разбојника. Такође на крсту свемоћно узвикује: Оче опрости им, не знају шта чине! Тиме нама који се зовемо хришћани оставља идеал живота", каже професор Стојановић.

Гледајући шта народ и војници раде с њим, рекао је: "Оче, опрости им јер не знају шта раде".

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовести.

На Велики петак се пости. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом, која симболизује Христову крв.

На Велики петак се не пева, не весели, а од Великог четвртка до Ускрса (недеље) када је, по веровању, Исус васкрсао, не звоне црквена звона, јер она су у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 14. апр 2017, 12:20)
dajana [нерегистровани]

vrata neba

Uzimanjem duše toga dana nedužnog Isusa, mi je dobijamo. Prihvatamo ga kao i nevinost za naša srca i čistu dušu pred ljudima.