Отворена Спомен-соба цивилним жртвама НАТО агресије

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је данашњу 18. годишњицу НАТО бомбардовања отварањем Спомен-собе "Цивилне жртве НАТО агресије" у својим просторијама у палати Београђанка.

Осим Спомен-собе Косметским жртвама која већ постоји, ово Удружење које се бори за остваривање права породица цивилних жртава страдања на Косову и Метохији отворило је данас још једну, овог пута посвећену жртвама НАТО агресије.

Како је председник Удружења Симо Спасић истакао током отварања, у томе им је велику подршку пружила градска управа.

Отварању спомен-собе присуствовао је изасланик председника Србије Томислава Николића, његов саветник Иван Мркић.

Држава Србија, пренео је Мркић, дели све што осећају породице жртава и саосећа са њима.

"Знам да за породице страдалника нема речи утехе, али учинићемо све да они не буду заборављени, а трудимо се и да Србија јача да би и те породице осетиле бар мало више правде", рекао је Мркић додајући да би и правда била другачија да је Србија кроји на међунардоном плану.

Мркић је окупљеним члановима породица цивилних жртава поручио и да Косово неће бити признато и да га Србија неће пустити.

"Ми смо као и наш народ чврсти у том ставу", истакао је Мркић.

Осим Мркића, медијима се обратио и Спасић рекавши да ће од следеће године, сваког 10. јуна, Удружење на чијем је челу обележавати дан свих жртвава и цивила, војника и полицајаца.

Како је рекао, Резолуција 1244 не сме да се заборави, те је зато позвао власт да 10. јун прогласи Даном свих српских жртава који би се обележавао у њиховим просторијама.

Спасић је поновио и главне захтеве Удружења на чијем је челу рекавши да је први од њих да одговорни за злочине буду процесуирани.

Траже да се хитно донесе закон о правима породица цивилних предратних, ратних и послератних жртава, да се подигне споменик српским жртвама од Кошара до Хоргоша у Пионирском парку те да се најугроженијим породицама жртава реши стамбено питање.

Приликом отварања Спомен-собе, представници породица цивилних жртава доделили су захвалнице "Памтићемо косметске жртве" представницима државних институција и медијима, међу којима и новинској агенцији Танјуг који им, како су рекли, помажу у њиховој борби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво