Војин Никитовић – заборављени јунак са пруге

Данас се навршава 75 година од усташког злочина у Старом Броду, код Вишеграда, када је у кањону Дрине убијено око 6.000 српских избеглица. Месецима раније, Вишеград је био крцат људима који су, после припајања Босне и Херцеговине Независној Држави Хрватској, покушавали да се спасу, бежећи ка Србији. Граница је, међутим, за њих била затворена, али се, захваљујући једном ужичком машиновођи који је у Вишеграду отео воз, барем 500 српске нејачи спасило и пребегло до ужичких села.

Била је то крађа за понос. Бекство из окупираног Вишеграда, са око 500 избеглица које је тајно сместио у вагоне, и јурњава пругом ка Србији. Машиновођа Војин Никитовић је одабрао погодно вече, отео локомотиву, прикључио композицију, у којој је био и вагон пун оружја – и јурнуо ка граници. Ни потера, ни барикаде га нису зауставиле.

"Он је то смислио и он је то урадио. Жртвовао је свој живот да спасе те људе", каже Војинова ћерка Олгица Цвијовић.

Успео је да се пробије до Стапара, надомак Ужица. Ту је путнике послао у село, а оружје сакрио и касније предао партизанима. "Код Стапара је сишао и отворио вагоне", прича Олгица.

Машиновођа из Вишеграда Вићентије Мијаџевић каже да се причало како је по ноћи узео локомотиву, закачио вагон пун муниције и наоружања и побегао.

Прикључио се Железничкој чети, ратовао и био рањен, три пута заробљен, мучен у логору на Бањици, и некако увек успевао да побегне.

"Никада није упознао те људе, нити зна ко су. Можда су се неки два-три пута јавили", каже Олгица.

Одликован за храброст, али заборављен као јунак са пруге: прича о 12.000 српских избеглица у Вишеграду, у збегу, пред најездом усташа, није се уклапала у прокламовано братство и јединство новостворене државе.

"Мало ко зна о њему. Нажалост, заборављен је. Украсти воз из Вишеграда са толико избеглица, извући се из усташког окружења 1941. године јесте нешто што заиста завређује пажњу", рекао је Радивоје Папић, музејски саветник Народног музеја Ужице.

А неколико месеци после Војиновог подвига, недалеко од Вишеграда, у Старом Броду, усташе су убиле око 6.000 српских избеглица, махом жена, деце и стараца. Смрт у кањону Дрине, избегли су путници Војиновог воза – оне парњаче коју су, више од угља, гониле његова храброст и жеља да спасе људе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво