Стопа незапослености младих у Србији 31,2 одсто

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић изјавио је да је у Србији незапослено 31,2 одсто младих, што је 2,5 пута више од опште незапослености.

Зоран Мартиновић је на скупу "Млади у неформалној економији", рекао да је стопа незапослености младих у Србији већа од европског просека, где износи око 18,5 одсто.

Директор Националне службе за запошљавање је рекао да све више послодаваца и инвеститора тражи младе људе за запошљавање, али и имају замерке да велики број људи нема адекватна знања.

Проблем је, како је истакао, ниска стопа радне активности и запослености младих, а велики број младих има статус неквалификованих или полуквалификованих.

"Висок проценат младих, око 16,5 одсто, нити ради, нити се школује", рекао је Мартиновић и додао да је евиденцији НСЗ око 23 одсто младих до 30 година, а да млади просечно чекају на посао две године.

Преседник Уније послодаваца Небојша Атанацковић рекао је да та унија има задатак да помогне младима да се лакше запосле, у сарадњи са државом и синдикатима.

Према истраживању које је спровела Унија послодаваца у коме је учествовало око 1.200 испитаника, млади не познају права која могу да остваре на тржишту рада и висок је проценат оних који би прихватили да раде без уговора.

"Само 15 одсто млађих од 30 година, не би прихватило да ради на црно", наводи се у истраживању и додаје да је нужно инсистирати на смањењу неформалне економије кроз успостављање привредног амбијента који ће подстицати раст приватног сектора.

Без уговора о раду спремно је да ради 16,39 одсто, а око 58 одсто испитаника је одговорило да би прихватио да ради на црно уколико нема другог избора.

Исплату дела зараде на руке, а не преко рачуна прихвата 70,2 одсто младих, док на овакав начин исплате није спремно 18,2 одсто испитаника, показало је истраживање Уније послодаваца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво