Колико коштају ђачка путовања и како одабрати понуду?

Март је традиционално у знаку одабира дестинација ђачких екскурзија и рекреативних настава. Школе, које су дужне да поштују Закон о јавним набавкама, ових дана родитеље упознају са агенцијским понудама које су прошле на тендеру. РТС је истраживао какве су цене и колико се школа због сложене процедуре расписивања конкурса определило да путује.

Једнодневна екскурзија, примера ради до Новог Сада кошта 3.195 динара, до Моравских конака у Великој Плани – 2.650 динара. Најчешћа висина дневница за наставнике коју плаћају родитељи је 800 динара. Када се одбије порез, наставник добија 500 динара по ученику.

"У ту цену улази и ауто-дан, затим трошкови пратиоца групе, аниматора, рекреатора, улазнице, ручак ако га има и тако дођемо до цифре од 2.650 динара. Углавном нема негодовања, јер су родитељи свесни одговорности, озбиљности пратње деце било на настави у природи или излету", указује директор ОШ "Вук Караџић" Златко Грушановић.

У "Јути" кажу да од 2013. године 50 одсто планираних путовања није реализовано. Такође, напомињу да уведени Закон није испунио очекивања.

"Закон о јавним набавкама омогућава ономе ко расписује јавну набавку да у додатним условима јавне набавке постави такве услове да је реч о такозваним намештеним јавним набавкама, о могућности корупције. Дакле, све што смо хтели да избегнемо, нисмо ништа у суштини урадили", истиче Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција.

У школама кажу да се придржавају Закона, али признају да се неретко дешава да се избор агенције која је прошла на тендеру поништи.

"Закон о јавним набавкама налаже да три понуде које дођу, ви изаберете, а онда се жали неко други и то траје. Рок жалбе је три, четири, шест месеци. Док све то прође, екскурзија пада, пада оно средство што сте ви уложили да платите огласе. Нема разлога да се то ради, на крају крајева, директори не улазе у то, деца незадовољна, родитељи незадовољни", напомиње Дејан Недић из Друштва директора средњих школа.

Надлежни најављују нове правилнике о ђачким путовањима.

"Ми ћемо тим правилницима дефинисати и организацију и начин реализације и читав поступак и процедуру ове врсте набавке, односно конкурса или набавке екскурзија за све школе у Србији", наводи Богољуб Лазаревић из Министарства просвете.

Ових дана просветни и туристички инспектори заједно проверавају поједине школе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво